XXVII поетически трубадурски двубой: Стефан Гончаров срещу Росен Карамфилов

22.02.2016
Снимка 1

Вторият поетически двубой за тази година ще се проведе в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) на 25 февруари от 18.30 ч. В него ще видим един млад поет – Росен Карамфилов (със секундант Теа Денолюбова) срещу един още по-млад – Стефан Гончаров (със секундант Васил Прасков). Автор и водещ – Петър Чухов.

Входът е свободен.

 

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всеки ще има по 10 минути, за да дискредитира опонента си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:

http://openlit.wordpress.com/ (Петър Чухов)

 

КОЙ КОЙ Е?

Росен Карамфилов е роден на 20.11.1992  в София. Средното си образование завършва във Втора немска гимназия. В продължение на една година живее във Виена, където учи Сравнително литературознание. Понастоящем е  студент е в ПУ „Паисий Хилендарски”, специалност Приложна лингвистика с два чужди езика – английски и немски. Автор е на книгите „Орелът и детето” (2011), „Стерео тишина” (2013) и „Колене”(2014). Карамфилов е най-младият поет, включен в американската антология на българската поезия „The sеason of delicate hunger” (Accents Publishing, САЩ ). През 2014 печели наградите „Рашко Сугарев” и „Добромир Тонев”. Романът му „Колене” представя България на фестивала на дебютните романисти в Будапеща през 2015.

  • За двубоя

За мен наистина ще бъде предизвикателство да се изправя срещу толкова млад поет като Стефан Гончаров. На неговите години ми бе ужасно лесно – ни най-малко не осъзнавах каква огромна отговорност нося към поезията. На 19 нямаш никакви грижи и не мислиш за нищо. Дори когато си се оженил на 18. Завиждам на Стефан за това. Не му завиждам обаче за това, че ще бъде сразен така брутално този четвъртък. Именно тогава ще се завърна пред своята публика. Пред вас. Приготвил съм ви десетминутен сет от най-новите ми неща, които почти никога не сте чували. Не го пропускайте. Благодаря.

 

  • Стефан Гончаров


Стефан Гончаров е роден през 1996 г. в София. Завършил е 18 СОУ„Уилям Гладстон“ през 2015 г. Есента на същата година е приет за студент по скандинавистика в Софийския университет. Автор на стихосбирката "Геон" (изд. „АРС”, 2015, ред. Валентин Дишев). Има редица публикации в литературния печат, в издания като: "Литературен вестник", "Литернет", "Литературен клуб", "Кръстопът", "Открита литература", "Public Republic" и др. Участник в инициативата "Нощ на литературата" в град Варна, 2015 г. Негови стихове са публикувани и в турското списание "Edebiyatta Üç Nokta" в края на 2015 г. Освен с поезия, Стефан Гончаров се занимава активно и с кинокритика, като текстовете му за кино се публикуват на страниците на "Литературен вестник" и в рамките на сайтовете "Film Society" и "Баница", като в рамките на последния води и редовна рубрика посветена на седмото изкуство. Син на поета и писател Васил Прасков и съпруг на поетесата Стефани Гончарова.
 

  • За двубоя


Поезията на Росен Карамфилов ми прилича на тази на баща ми, което допълнително ме амбицира по отношение на предстоящия двубой.

 

Информация: Петър Чухов

 


 

©Христина Мирчева