Стъклени обекти от Чехия в Национална галерия, София

15.04.2016
Снимка 1
НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя
 
NO LIMITS
 
Съвременно художествено стъкло от Чешката република
 
21 април 2016 – 29 май 2016 
 
Откриване: 21 април, четвъртък, 18.00 часа
Пл. "Княз Александър І" № 1
 
С присъствието на ПЕТЪР НОВИ  - заместник-директор и главен куратор
на Музея за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу

 

Музеят за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу , със съдействието на Чешкия център в София, гостува в Националната галерия с 25  уникални художествени стъклени обекти.

Авторите са емблематични фигури на чешкото стъкларско изкуство от различни поколения – представители на висши и средни специализирани училища, преподаватели на свободна практика, основоположници. Тази селекция е допълнена с обекти на студенти от специалност „Стъкло“ към Нов български университет.

Целта на изложбата е не само да представи съвременно чешко авторско стъкло, но и средното и висше обучение по стъкларско изкуство в Чехия, което в своята систематичност и последователност няма аналог в света. Това се отнася както за техническото, така и за художественото образование. В училищата работят четири поколения художници-стъклари, повечето от тях със световна слава, и те редовно показват свои работи на изложби в Чехия и в чужбина. Въпреки това представянето им заедно на едно място не само акцентира върху тяхната педагогическа дейност, но поднася нова гледна точка върху обучението по стъкларско изкуство в Чехия, както и върху чешкото художествено стъкло. Затова в изложбата присъстват творби на основоположници на чешкото интериорно стъкло, които повлияват поколението днешни стъклари. Не липсват и преподавателите на свободна практика, които демонстрират по света чешкото стъкларско изкуство и занаят. Поканени са и художници, чийто авторски подход към стъклото днес е толкова интересен, че няма как да бъде пропуснат. Всеки творец е представен с една своя работа.

 

ЗА ФЕНОМЕНА ЧЕШКА СТЪКЛАРСКА ШКОЛА

Чешко стъкло и чешки стъклар са световноизвестни изрази, към които от средата на  ХХ век се включва и изразът чешки художник на стъкло. Началото поставя силно поколение от млади, ентусиазирани и артистично дръзки творци, чието представяне на световните изложения в Брюксел (1958), Монреал (1967) и Осака (1970) е внушително. Всичко това допринася много в чужбина да започне колекциониране на чешко интериорно стъкло - своеобразно преминаване на идеологическите границите на тогавашния двуполюсен свят. Чешките творци и техните стъклени обекти започват да пътуват по света, стават еталон и към тогавашна Чехословакия се насочват студенти от други страни. Ражда се съвременният феномен чешка стъкларска школа.

Основоположниците на чешкото интериорно стъкло Станислав Либенски (твори заедно с Ярослава Брихтова), Рене Роубичек и Владимир Копецки не избират творческото усамотение, а напротив - като педагози и лектори се опитват да предадат на другите представите си за стъклото, които впрочем са доста различни. Именно затова чешкото стъкларско образование, което в своята комплексност не е имало и няма аналог в света, дава на художествения свят няколко поколения творци, които днес също се занимават с педагогическа дейност.

 

ПРОЕКТЪТ NO LIMITS

Проектът NO LIMITS е посветен на същността на този многообразен чешки творчески подход към стъклото. Показва го чрез работите на основоположниците, преподавателите от средните и висшите училища и лекторите, които преподават и представят своето стъкларско изкуство в чужбина. Целта е също така да покаже Чешката република като обетована земя на стъклото в центъра на Европа, отворена и постоянно развиваща се артистична страна, в която работят четири поколения художници и преподаватели на стъкло със световна известност. Всеки, който иска да твори стъкло, трябва да има най-добрите учители и възможност за избор на подход. Чешката стъкларска школа предлага в изобилие и двете условия, без значение кой какво ще избере.“

Петър Нови, куратор на изложбата

 

За повече информация:
Силвия Дерибеева, 0886156172, [email protected]

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева, "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Христина Мирчева