Великденски празници с Ганчо Карабаджаков в галерия "Аспект", Пловдив

21.04.2016
Снимка 1

Галерия "Аспект" представя

Ганчо Карабаджаков

изложба живопис

Вернисаж: 27 април 2016 от 17.00 до 20.00 часа

                                                    

В навечерието на светлите великденски празници поредна своя изложба в Аспект реди Ганчо Карабаджаков. Художникът е роден в Ямбол през 1951 г. Завършва художествената гимназия в Казанлък и две години по-късно се записва в Художествената академия, където изучава специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата" в класа на проф. Христо Нейков. Въпреки че е завършил специалност илюстрация,  Карабаджаков винаги  се е изявявал преди всичко като живописец. Творчеството му е познато в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия, Белгия, САЩ, Турция, Гърция. Има над петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Художникът  винаги е имал активна гражданска позиция и политиката не му е чужда  - през 2001 г. бе за кратко зам.-министър на културата в кабинета на НДСВ, а от ноември 2011 г., вече втори мандат, той е заместник-кмет на община Велико Търново и отговаря за културата, образованието и социалните дейности. Въпреки натовареното си ежедневие, той не се отказва от занаята си на художник, някак си успява да отскача до ателието и да рисува, дори да подготвя изложби.

Настоящата изложба е четвърта за художника в Аспект и публиката на галерията очаква с нетърпение с какво ще ни изненада този път. Той винаги е твърдял, че изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика и стриктно се придържа към това си разбиране и в тази изложба. Създадените специално за пространството на галерия Аспект платна са обединени като цикъл под мотото „Светът е за двама“.  Тридесетте  картини са експлозия от цветове и чувства, настроението е ведро, внушенията са забавни и весели. От всякъде сякаш надзърта самият художник с неподправеното си чувства за хумор, с незлобливата си гротеска и способност да се шегува с всичко, дори със себе си – неслучайно, с намигване към публиката, той сам се титулува „Карабаджо“. Така гледа и на живота – някак отвисоко, далеч от сплетните и сивотата на ежедневието;  линията на хоризонта в картините му е толкова далечна, че чак е овална, като очертанията на планетата Земя, а неговите герои са толкова големи, че всичко край тях е дребно и незначително. Композицията е изчистена до крайност и в центъра са вечните „карабаджови“ персонажи – мъжът, жената и детето, техният дом и домашните им животни – неща на пръв поглед толкова обикновени, но всъщност събрали в себе си целия смисъл на битието. Темите в картините  са общочовешки – любовта и еротиката, библейските притчи и исторически образи. Силно повлиян от иконописта, художникът създава живопис със дълбоко емоционално въздействие, умело съчетавайки меката гротеска с дълбоки философски послания. Всичко това изгражда неповторимия стил на неговите картини, прави го разпознаваем и различен. Или както казва добрият приятел на твореца проф. Иван Харалампиев: „Изкуството на Ганчо Карабаджаков радва очите, весели душата и тревожи духа!“

А дали това наистина е така и дали светът е наистина за двама, всеки може да се увери като посети изложбата в Аспект от 27 април до 17 май 2016 година.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Христина Мирчева