Съвременно изкуство от Посолството на Кралство Холандия в Квадрат 500 - София

09.05.2016
Снимка 1

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ – КВАДРАТ 500

представя

Изкуство в посолството

Съвременно изкуство от Посолството

на Кралство Холандия

11 май 2016 - 8 юни 2016

 

Изложбата поставя началото на поредица, която ще запознава посетителите с произведения на изкуството от различните дипломатически мисии в България.

"Изкуство в посолството. Съвременно изкуство от Посолството на Кралство Холандия" представя 38 художествени произведения – графика, живопис, фотография и скулптура.

От особен интерес са творбите на Карел Апел, един от основоположниците на авангардното течение КоБрА (акроним от Копенхаген, Брюксел и Амстердам), зародило се през 1948 г., според което спонтанността и свободата са основни принципи на творческия процес. Представители от същото направление, включени в настоящата експозиция, са Южен Брандс, Хер Латостер, Ханс Труйен, Ян Сирхаус и Доминик Чан.

В изложбата се открояват трите творби на Уго Каахман, известен с дръзкото си и провокативно творчество, в което рефлектират  свежи и намиращи се в разрез с общоприетите идеи относно актуални теми като интеграцията на имигрантите, консумативната същност на обществото и др. Художникът се опитва да ни представи различна гледна точка по тези наболели въпроси. Поради често спорното съдържание в творбите си, напоследък авторът се радва на голямо медийно внимание.  За своето изкуство той споделя: „Началният замисъл беше да бъде пародия на холандската култура с всичките й изтъркани клишета, но постепенно се превърна в романтично изображение на Нидерландия с характеристики на кич, както и на символи.“       

Фотографиите на Ян Дибетс предлагат импресии, вдъхновени от природата. Те отразяват неговата лична философия за фотографията и пейзажа в търсене на пресечна точка между концептуалното изкуство и минимализма.

Скулптурата на Андре Волтен демонстрира как изкуството може да допълва и подчертава архитектурата и пространствената среда. Неговите монументални творби, обикновено от неръждаема стомана, могат да бъдат открити в цяла Холандия.

 

За допълнителна информация - 980 72 62
Елица Божкова, куратор
Мария Димитрова

 

Информация: Весела Христова-Радоева, Ръководител отдел "Комуникации", Национална галерия 

 

 


 

© Христина Мирчева