Първа есенна изложба в галерия "Аспект" с Борис Желев и Йордан Йорданов

01.09.2016
Снимка 1

Галерия "Аспект" представя

Борис Желев и Йордан Йорданов

изложба живопис

7 септември 2016  – 22 септември 2016 

Отриване: 07 септ. 2016 от 18.30 часа

 

Първата есенна изложба на галерия „Аспект“ представя двама почти непознати на пловдивската публика художници. Борис Желев и Йордан Йорданов гостуват за пръв път в Пловдив със свои живописни платна. Двамата са доценти и преподаватели във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а Борис Желев е и негов декан.

И двамата работят в сферата на живописта, но общите неща помежду им свършват дотук. Като автори те са много различни, всеки със свой разпознаваем стил и специфична образност.

Разчупеното пространство на галерия „Аспект“ дава възможност произведенията на двамата автори да бъдат експонирани в отделни зали, като, от една страна, зрителите ще имат възможност да се насладят поотделно на живописта на всеки един от тях, а същевременно и да възприемат експозицията като цялостно представяне на Великотърновската живописна школа.

В изложбата Борис Желев се представя с 10 платна в характерния за него хиперреалистичен стил, в които творецът изобразява по уникален за него начин тривиални битови предмети, съчетани в донякъде невъзможни и абсурдни композиции. В картините му съжителстват и различни времена, представени чрез характерни и типични неща от ежедневието. Заглавията на творбите предизвикват въображението на зрителя и го въвеждат в една игра на асоциации.

Йордан Йорданов показва в изложбата 17 живописни работи, създадени специално за пространството на галерия „Аспект“. Авторът представя характерни за него сюжети и теми, които разработва през последните години, а именно историческото минало на България, пейзажи и натюрморти. Художникът има особено отношение към изобразяване на старопрестолния град Велико Търново, но специално за изложбата си в Пловдив е подготвил няколко пейзажа от Стария град като реверанс към пловдивската публика. Картините му са изпълнени в специфичен за него стил, съчетаващ умело реалистично и абстрактно изображение.

 

Кой кой е?

Борис Желев

Борис Желев е роден през 1961 г. в Сливен. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г., а след това и Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Николай Русчуклиев. От 1993 г. е член на Групата на великотърновските художници, а от 2001 г. - на Съюза на българските художници. Доцент е по стенопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразително изкуство, катедра „Стенопис“.

В областта на стенните изкуства проектира и реализира предимно в техниката витраж. Реализирал e десетки самостоятелни изложби живопис. Има множество участия в Национални и Международни изложби. Участвал е в над 30 пленера по живопис в страната и чужбина.

 

Йордан Йорданов

Дoц. Йopдaн Йopдaнoв e poдeн в Tъpгoвищe и също e зaвъpшил Хyдoжecтвeнaтa гимнaзия в Кaзaнлък. Пpeд 1988 г. зaвъpшвa Фaкyлтeтa пo изoбpaзитeлнo изкycтвo нa Вeликoтъpнoвcкия yнивepcитeт, къдeтo ceгa e дoцeнт пo живoпиc.

Имa десетки caмocтoятeлни излoжби y нac и в Мaкeдoния, както и yчacтия в нaциoнaлни и peгиoнaлни излoжби в cтpaнaтa. Нeгoви твopби пpитeжaвaт хyдoжecтвeнитe гaлepии във Вeликo Tъpнoвo и Tъpгoвищe, кaктo и чacтни кoлeкции в Бългapия, Авcтpaлия, Авcтpия, Кaнaдa, САЩ, Гepмaния, Обeдинeнитe apaбcки eмиpcтвa, Швeйцapия, Фpaнция.

 

Информация: Олга Петрова, галерия Аспект, Пловдив

 


 

© Ина Мирчева