"Обекти" на Свилен Блажев в галерия L’UNION DE PARIS

14.10.2016
Снимка 1

Галерия L’UNION DE PARIS

представя

ОБЕКТИ

Свилен Блажев
 
15 октомври 2016 – 15 ноември 2016
 
Откриване: 15 октомври, събота, 14:00 – 20:00 часа

 

В контекста на съвременната визуална култура, която от една страна сякаш се движи на ръба между дизайна и свръхобработения, „излъскан“ образ, а от друга– толерира до крайност кича и забравя за възможностите на естетското, обръщането към експеримента в живописта, към чистота на цвета и материала, е смел жест на искреност и откровеност.

Свилен Блажев експериментира в една гранична територия между двуизмерното и триизмерното, която, в случая с изложбата „Обекти“ в галерия „L’UNION DE PARIS“, изявява най-вече духновния актив на живописта в нейната най-първична форма чрез подчертаване на нейния структурен и материален потенциал. Това веднага препраща към живописните паметници на християнското изкуство, в които освен белезите на висока ерудираност, познание за божественото и художествено умение, се четат и следите на времето, допълнително „обработили“ живописния слой. Авторът прави препратка към историчността в изкуството, и по-специално в живописта, без обаче да се опира върху конкретни негови постижения, а по-скоро чрез обръщане към архетипа, чрез внушение за дълбочината на времето и значението на традицията.

Обектите, представени в изложбата, атакуват възприятията със своята подчертана материалност и цветност. В тях чувството за ритъм се диктува не само от пластичната им активност в пространството на галерията, но и от редуването на груби фактури с гладки повърхности. Геометричната игра на правоъгълни и кръгли форми от друга страна е засилена от смели цветни решения, които обаче създават усещането за пълна хармония и спокойствие, а не целят създаването на напрегната, провокативна среда за наблюдателя.

В пространството на галерията се срещат материи, които създават собствени мостове помежду си, а заедно с това остават изключително динамични. В тази напълно абстрактна ситуация авторът принуждава зрителя да усети сетивно, дори тактилно „картините“. С това решение за експониране на произведенията, освен пластичното формиранена средата, наблюдаващият е напълно обгърнат и потопен в изцяло нова атмосфера.

Тази особеност на експозицията препраща още веднъж към метафизичността на средновековното храмово пространство, към условността на ритуалното и към тайнственото, а с това обектите на Свилен Блажев прокарват вечното и универсалното в изкуството чрез съвременния жест на абстрактния визуален език.

Дарина Бойкина

 

КОЙ Е?

Свилен Блажев

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в Кюстендил.

Завършва Художествената гимназия през 1972г. През 1980 г. завършва стенопис в НХА при проф. Димо Заимов. Член е на СБХ от 1981 г.

През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка. Носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби.

През 1987 г. получава Гран При при на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други.

Носител е и на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ 2013 г.

Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Добрич, ХГ Монтана, ХГ Русе, ХГ Ловеч, музей „Пушкин” Москва, колекция Лудвиг – Кьолн и Ахен, колекция Брондо - Хелзинки, колекция Джулио Андреоти – Рим, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия, Белгия, САЩ и други.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

Снимка на Свилен Блажев - интернет

 


 

© Христина Мирчева