Фотографска изложба "Сантиментариум" на Павел Червенков с СГХГ

10.12.2016
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия и Фотофабрика

представят

САНТИМЕНТАРИУМ

Павел Червенков

изложба фотография

14 декември 2016 – 29 януари 2017

Откриване: 14 декември, сряда, 18:00 часа

 

Портретната фотография е опит да се остави траен отпечатък не само от моментното състояние на едно лице, но да се докосне неговия вътрешен свят, да се разкрие неговото уникално присъствие, личност и характер. Пристъпвайки към създаването на портрет, фотографът не е просто регистратор, а тънък наблюдател, психолог, дори изповедник, който улавя детайли, незабелязани или неоценени от останалите.

 В над 40 голямоформатни фотографии, изобразяващи повече от 30 различни персонажи, Павел Червенков води своя диалог с хора от различни поколения, с разнообразни професии и житейски истории. Сред тях срещаме както известни, така и непознати лица: актьори, музиканти, художници, интелектуалци. Обединяващото в тази селекция е, че съдържа портрети на хора, наблюдавани в момента, в който остават насаме със себе си. Това са моменти на тъга, размисъл, съзерцание или емоция – кратки и често много сантиментални. Авторът ги улавя деликатно и с разбиране, разкривайки своите модели в тяхната автентичност и интимна човечност. Галерията от образи, познати на публиката в различни други превъплъщения, в интерпретацията на Павел Червенков е наситена с одухотвореност, откровения и съпричастност. „Сантиментариум” по думите на автора означава „аквариум за сантименти”. Пространство, в което личността открехва завесата към вътрешните си истини.

 
Кой е?

Павел Червенков

Павел Червенков е роден  през 1976 година в  София. Започва да снима на тринадесет години, а от 1992 г. е член на най-стария  фото клуб в страната - Българския фотоклуб. Завършва  Приложна и художествена фотография в НАТФИЗ в класа на доц. Петър Абаджиев. 

Работил е с почти всички големи рекламни агенции и списанията: Егоист, Его, Мах, Amica, Eva, Playboy, Elle, Harpers Bazaar, Grazia и др.

Изложбата САНТИМЕНТАРИУМ е първата му самостоятелна изложба.

 

На снимките:

  • Теодора Духовникова, актриса, 2010 г
  • Вельо Горанов, актьор, 2015 г.
  • Захари Бахаров, актьор, 2014 г.

 

Информация: Петър Димов, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics