Съкровищата на Европа: "Богоявление" от Верокио и Леонардо

06.01.2018
Снимка 1

Шестнадесети век (чинквеченто) е разцветът на възраждането на изкуството в Италия и най-висша точка в неговото развитие. И тук флорентинската школа запазва ръководното си място. Явява се Леонардо да Винчи (1452-1519) - един съвършен и многостранен гений. С огромни познания и тънък усет създава малко творби, но те са върховете, до които творческия гений е могъл да достигне.

Страшно оскърбен

Веднъж в ателието на Андреа Верокио, велик флорентински живописец, постъпил нов ученик. Макар и малък, но по думите на препоръчващия го художник, умеел да рисува. Верокио бързо забелязал таланта на новия ученик и много скоро му възложил малка задача – да нарисува единия  ангел в голямата картина „Богоявление”. Главните фигури и ликове на Иисус Христос и св. Йоан Кръстител майсторът рисувал собственоръчно. Обаче чиракът така прекрасно изписал ангела, че учителят се обидил:

-  Повече никога няма да докосна четка, след като дори този хлапак рисува по-добре от мен! - заявил в яда си той и наистина счупил четката си.

Това дете се казвало Леонардо, син на нотариус от града Винчи.

Богоявление

В западноевропеското изкуство изходен пункт за установяване иконографията на Кръщение Христово послужили византийските образци. Италианските художници от 12-13 век запазват не само общата византийска схема, но и важните иконографически детайли, макар в последствие да ги оживяват с естественост и красота.

Ангелите се поместват противоположно на Св. Йоан Кръстител с цел уравновесяване на композицията. Предимно - според канона, се изобразяват два ангела за естествено изразяване на мисълта: единият се вслушва в гласа на Бог Отец и съзерцава Св. Дух във вид на гълъб, който се спуска от небето, а другият с благоговение гледа към Спасителя. По този начин двата центъра в картината съответстват на двама наблюдатели. Започвайки от 11 век, броят на присъстващите ангели понякога достига от три до седем.

 

Виж още:

"Куриози и истории из живота на бележити личности"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics