Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2018

12.07.2018
Снимка 1
Софийска градска художествена галерия,
 
Институт за съвременно изкуство – София и

Фондация "Едмонд Демирджиян"

съвместно с:

Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и международна мрежа Награди за млади художници

представят:

Изложба на номинираните художници

за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:

София Грънчарова, Марта Джурина, Стефан Иванов, Пепа Иванова,

Наталия Йорданова, Мартин Пенев, Радостин Седевчев, Вълко Чобанов

17 юли 2018 – 12 август 2018

Откриване: 17 юли 2018, вторник, 18.00 ч.
 

 

11 издание на награда БАЗА

През 2018 г. се провежда единайсетото издание на най-престижния конкурс за млади художници у нас. БАЗА съществува като част от международна мрежа от награди в различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA), основана през 1990 г. и менажирана от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк (до 2014 г.) и от Residency Unlimited (RU), Ню Йорк (от 2015 г.). Включването на България през 2008 г. е по инициатива на Мария Василева, а управлението на конкурса е поето от Института за съвременно изкуство – София. Изложбата на номинираните по традиция се провежда в СГХГ. От 2018 г. в организацията на наградата се включва и Фондация "Едмонд Демирджиян".

В началото на участието на България наградата се изразява в стипендия и шестседмичен престой в Ню Йорк, като от 2015 г. продължителността се удължава до два месеца. Резиденцията на избрания художник в Ню Йорк протича с богата програма с посещения на галерии и институции, възможности за професионални и творчески контакти, както и презентации на работата на автора.

Повече за историята и дейността на Международната мрежа от награди може да се прочете на обновената уеб страница https://www.yvaawards.org/

Членовете на журито на БАЗА за 2018 

Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк), Карина Котова (куратор), Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор).

Носители на наградата БАЗА досега 

Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016) и Мартина Вачева (2017).

Името на победителя на конкурса БАЗА за 2018 г. ще бъде обявено при откриването на изложбата в СГХГ.

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                                                


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.