Олаф Остен с официална изложба на Австрийското посолство в Национална галерия

23.07.2018
Снимка 1

Австрийско посолство София
и Националната галерия - Квадрат 500
представят

ОЛАФ ОСТЕН
Commuting 2018a

Куратор: Борис Костадинов

Откриване и коктейл в присъствието на посланика 

на Република Австрия - Роланд Хаузер 

26 юли 2018, четвъртък, 18:00 часа
Квадрат 500, зала 19
пл. "Св. Александър Невски"


 

Commuting 2018a е официалната изложба на Австрийско посолство София за 2018 - годината, в която Австрия прие от България председателството на Съвета на ЕС. 

Неслучайно беше поканен Олаф Остен – съвременен художник от Виена, който активно и целенасочено работи върху проблематиките на европейските общества, границите и тяхното преодоляване, интелектуалните и историческите взаимовръзки между културите, възприемането на настоящето общество като едно цяло, съставено от милиони хора, устремени към една хуманна цел. 

Олаф Остен е прекрасен рисувач. Той рисува ежедневно в своите джобни бележници сцени от заобикалящия го живот или такива, които са плод на въображението му. В тези бележници често са отпечатани различни географски карти на различни континенти, а артистът рисува директно върху тях. Така рисунката става част от географията или обратното. Частното става продължение на обективното – прекрасна метафора за това, че в днешния свят нашата лична история е неизменна част от нещо по-голямо, което определяме с понятия като „общество“, „политика“ или „история“. 

След като рисунките в бележниците са готови, авторът ги принтира върху големи формати. Така (неочаквано и за самия него) малките, изящни рисунки се превръщат в монументални обекти, които респектират с мащаб и размах. 

Произведенията на Олаф Остен са част от колекциите на Канцлерството на Република Австрия, International Peace Institute, Wien Museum, Complexity Science Hub, Виена и Австрийската камара на труда. Той създава и забележителни произведения на графичния дизайн за Impulstanz Festival, Виена, Wiener Festwochen, Виена и Музея за съвременно изкуство - mumok / Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig, Виена. 

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.