"ЧИСТО (бъдеще)" на Християн Бакалов от трилогията "Етерния" - посветена на концепцията за вечност

10.09.2020
Снимка 1


САМСИ представя

Християн Бакалов - ЧИСТО (бъдеще)

16 септември – 1 ноември 2020

Вернисаж:16 септ. 2020 от 10.00 до 18.00 часа
 


 

„ЧИСТО (бъдеще)“ на българо-френския артист Християн Бакалов, живеещ и работещ през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел, е втората инсталация от трилогията "ЕТЕРНИЯ", посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза. Създадена специално за пространствата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, тя предлага необичайна среща със съвременното изкуство чрез активиране на сетивата и чувствителността, като балансира между различни артистични форми, чрез които авторът развива специфичния си език за комуникиране с публиката.
 

Физическото "потапяне" на зрителя в материята на произведението му позволява да възприеме връзката с него като преживяване, а не само като съзерцание. Посетителите ще влизат в инсталацията един по един на всеки 10 минути, което им осигурява индивидуално включване в изложбата и е в съответствие с препоръките за спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Бакалов и неговите пърформъри ще създадат оптималните условия за спокойно и приятно преминаване през пространствата на музея.

През 2013 година Бакалов започва работа по първата си потапящо-пърформативна визуална инсталация – „СВЕТЪЛ“, в която главна роля играе публиката. Чрез "размиване" на границите между пърформативно действие и визуална инсталация, Бакалов разработва серия от „потапящи” методи за въвеждане на публиката в паралелна реалност чрез различните сетива.

От 9 до 99-годишни, от арт специалисти до хора, стъпващи за първи път в музей, галерия или театър, оригиналните "артистични машини", които Бакалов адаптира за всяко пространство и в които въвлича посетителя, успяват да стимулират всеки, присъствал на тях да преосмисли начина, по който се свързва не само с изкуството, със самия себе си и с другите, но също и с вечните теми за смисъла на живота и смъртта, реалността и нейните паралели, света като отражение в нас - пречупващо ни обратно в него и отвъд видимите му граници.

„ЧИСТО (бъдеще)“ е продуцирана от АrtEast Foundation, София с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с медийната подкрепа на Столична община и Платформа 0090, Антверпен.

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.