Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Необичайният творчески път на Вили Костова

23.06.2022
Снимка 1

Любовта към изкуството, към живописта при Вили Костова е толкова силна, че преди четири години тя изоставя работата си в областта на финансите и се отдава на рисуването. Трудно може да се обясни тази нейна стъпка, но Вили в повечето случаи действа със сърцето си и така както усеща нещата, а не робува на здравия смисъл. При нея интуицията е водеща и творческата мисъл я движи напред, затова решава да продължи своя професионален път с творчеството.

Вили Костова завършва Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (бившата легендарна Солунска гимназия). Там изучава специалност „Изобразително изкуство“ и получава солидни знания – основа на бъдещата й творческа дейност. Завършва и Педагогически университет с профил „изобразително изкуство“, и за развитието ѝ като художник роля изиграват именити живописци и графици — проф. Г. Драчев, доц. Ат. Дафинов, Ж. Янев и други.

След това по стечение на обстоятелствата получава и висше образование в областта на финансите. Тя дълго време е контролен орган в сферата на социалните дейности в Благоевград — града в който живее, но неспокойната й и необуздана творческа душа, устремена да създава, я насочва отново към изкуството.

В началото на 2018 година Вили Костова започва усилено да рисува и за няколко месеца подготвя първата си самостоятелна изложба. Рисува много, рисува с желанието да развива живописните си умения, защото знае, че само практическият опит ще й помогне да върви напред в усъвършенстването си като художник. Обратът в професионална посока, който тя прави не е лек, но желанието й да разчупи статуквото, да промени много неща в живота си, да е далеч от еднообразието, да започне творческа дейност, е предизвикателство за нея. Решението, което Вили Костова взема за промяната в професионалния си път преобразява всичко в житейската й орбита. В противоборството между разума и сърцето, тя избира това, което й носи вдъхновение, радост, това към което подхожда с огромен интерес и желание, и преди всичко …..с любов.

Да твори, да създава картини, които даряват красота, за нея е огромно щастие. Това щастие тя споделя, за да направи щастливи и тези, които гледат и купуват творбите й. Досега е организирала тринадесет свои самостоятелни изложби, като последната откри през м. април 2022 година. Има и участия в колективни изложби най-интересни от които са тези, с творческата група „Любов на стативи“, чийто член е тя, от създаването й.

Водеща тема в работите на Вили е красотата, силата и очарованието на природата. Тя успява по един вълнуващ начин да предаде нейното вълшебство. В натюрмортите и пейзажите е вплетена част от деликатната душевна същност на художничката. С умението си да прониква в същината на нещата, тя успява да представи дори една ваза с цветя по начин, който предизвиква усещания, свързани с дълбоки чувства – на радост, възхищение, благоговение пред великата природа.

Това, което иска да каже на зрителите, тя го казва чрез творбите си. Рисува и пищни букети, и полски цветя, рисува ги във вази, в обикновени съдове, рисува ги и на полето. От картините, които създава в самото начало след завръщането си в пленителния свят на изкуството до днес, тя прави уверени стъпки напред. От обективното отразяване на действителността, Вили Костова постепенно преминава към по-артистичното й представяне. Стремежът да улови светлината в природните пространства чрез плътен замах или петно дава много настроение на нейните пейзажи и натюрморти, както и използването на живи и ярки цветове.

В картините й отделните цветни петна, съставени от различни, чисти цветове придават на творбите дълбочина, блясък и движение. Така, този импресионистичен подход добавя яркост и жизненост в очите на зрителя. В своите пейзажи или натюрморти тя подчертава непосредственото впечатление на даден момент или сцена. Предава въздействието чрез използването на светлината и нейните отражения, с кратките мазки и разделянето на цветовете.

Вили е човек с голямо сърце и още с първата си изява като художник решава тя да е с благотворителна цел — помощ за социалната кухня при църковен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Благоевград. Още тогава заради обществената й дейност е номинирана за жена на годината на този град и получава почетна грамота. Подпомага и благотворителната инициатива на фондация „Мечта за дете“ и получава почетен приз за голямата подкрепа. Вили дарява свои картини за националната кампания „Роди дете в България“, като събраните средства отиват за двойки с репродуктивни проблеми.

Художничката Вили Костова застава зад не една и две благотворителни каузи и огромното й желание е повече творчески личности да се включват в подобни благотворителни начинания.

д-р Дочка Кисьова-Гогова

 

д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.