"Градината на тайните" на поета и художника Роман Кисьов е вече факт

23.10.2014
Снимка 1

Преди броени дни излезе от печат новата поетическа книга на Роман Кисьов „Градината на тайните” – пет години след последната му стихосбирка „Гласове” (2009) и множество преводи и публикации на неговата поезия в чужбина.

 

Книгата с обем 88 страници съдържа 55 стихотворения и една кратка поема...

„Градината на тайните” е разделена на пет цикъла – „Човекът”, „Мистъкът”, „Поетът”, „Градината на тайните” и „Надпис върху камък”, и е изключително цялостна като поетически текст и композиция.

“Градината на тайните” е факт, отново благодарение на издателство „Авангард принт”... 

Художник на изданието е самият Роман Кисьов, който е и професионален художник. На предната корица е използвана репродукция на негова живописна картина "Тайнство" (маслени бои, платно), а в книгата са включени пет авторски рисунки към всеки отделен поетически цикъл - триптих "Тайна" и диптих "Ангелът на думите"... 

На задната корица са цитирани думи на известния арменски поет Вардан Хакобян за поезията на Роман Кисьов, от предговора към неговата триезична книга с избрани стихотворения, излязла наскоро в Нагорни Карабах:   

„Поезията на Роман Кисьов ми напомни за една от древните градини на света – знаменитата каменна градина от петнадесет камъка, където – от всяка една страна - петнадесетият камък е винаги невидим, остава извън полезрението. Така че, братко Романе, както и да се опитвах да разгадая твоята линия и слово, все пак главната тайна си остава неразгадаема, и една от ценностите на поезията е именно в това, че през цялото време нещо в нея остава неразкрито и те притегля към себе си... Това е тайната на поезията, тайната на петнадесетия камък.”

Софийската премиера на книгата, с участието на литературния критик Юлиан Жилиев и Арт-формация „Орфика”, ще бъде на 29 октомври (сряда) от 18:30 ч. в зала „Надежда” на Столичната библиотека, площад „Славейков” 4.

 

информация: Организаторите

 

Роман Кисьов в "Диаскоп": "Съвременна кратка поезия"
                                                "Изкуството на дърводелеца"
                                                "Градината на тайните"
 
 

 

редактор: Христина Мирчева