Керамични пана на Анастасия Кметова в галерия "Дяков", Пловдив

05.11.2014
Снимка 1

 

Календар на изложбите в Пловдив

 

На 13 ноември (четвъртък) 2014 от 17.30 в галерия "Дяков" ви кани на изложба на керамичката Анастасия Кметова

 

"Нарекох изложбата "Анастасия Кметова - Новата", споделя галеристката Анна Дякова, защото, макар и  на 81 години, настоявах тя да създаде нова колекция от работи. Целта ни не беше да се показват стари "ретроспективни" неща. За мен художникът трябва да създава нови творби, докато е жив и е в кондиция. Анастасия се е справила отлично."

 

Анастасия Кметова е утвърден български керамик. Родена е през 1933. Завършва керамика при проф. Ст. Райнов през 1958. Започва участията си в изложби от 1960. Работи в областта на монументално-декоративната керамика и малката керамична пластика.

Анастасия Кметова е реализирала до този момент седем самостоятелни изложби и десетки участия в общи изложби на приложните изкуства. Участвала е в биеналето във Валорис, Франция, квадреналето в Ерфуст, Румъния, Молдова...

Участва със самостоятелно представяне в 40-тата юбилейна керамична изложба „Св. Спиридон”; има десетки участия в ОХИ.

Нейни творби са притежание на НХГ, ХГ в Пловдив и Карлово, в Музея на приложните изкуства в Прага, в частни колекции в България и чужбина.

Монументално-керамични реализации на Анастасия Кметова:

Фасадата на жилищна сграда до Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”

Фасадата на универсалния магазин в Хисаря

Фасадата на училището за глухонеми деца в Пловдив

 

Галерия „Дяков” представя най- новите, специално създадени за тази експозиция,  творби на Анастасия Кметова в осмата ù самостоятелна изложба.

  

информация: Анна Дякова, галерия "Дяков", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева