Денчо Владимиров: "САТИРИЧЕН КОКТЕЙЛ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ" (част 2)

01.12.2014
Снимка 1

БЪЛГАРИЯ – ВТОРА ФИНЛАНДИЯ

Погледната от самолет, България със своите стотици язовирчета за отглеждане на шарани е заприличала отдавна на Финландия, страната на езерата, фиордите.

За съжаление от известно време  погледната пак отгоре България е заприличала и на Венеция – с потопените в мътна вода улици на градове и села от скъсани  язовирни стени.

 

ПРОГНОЗА

Напълно съм убеден, че при пристигането на друга планета с изчезнал на нея живот, космонавтите все някъде ще открият и  следи от  този живот  - оцеляла табела с надпис: "Районна инспекция по опазване на околната среда ".

 

КРАТКАТА ИСТОРИЯ НА НАУЧНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

Началото е  с призива на немеца Карл Маркс „Пролетарии от всички страни, обединявайте се!”, а краят с призива на българина Карлович А.: ”Грабвайте икономическата власт, другари  партийни секретари! Назначавам ви за милионери!”.

 

АКТУАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ

Пазар на търговски организации с имена на партии.

 

ОСЪВРЕМЕНЕНО И ДОПЪЛНЕНО ШОПСКО КРЕДО

„Що е шопско, оно е европско,

що е Щатско, оно е демократско!”

 

НОВА ПРОМИШЛЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Ако се съди от потопа от романи, които бълват  съвременните нароили се през прехода  стотици частни издателства на синчета, щерки,племенници и т.н. на  бившата партийна червена номенклатура, и като чета всеки ден за премиери на нови романи  на български автори, даже и на гимназиална възраст, вече нямам никакво съмнение:  у нас се появила   нова промишленост – РОМАНОПРОИЗВОДСТВОТО!

И в нея, като в някогашните тепавици, основната роля изпълнява многото вода!

 

КРАТЪК КУРС ПО СПАСИТЕЛНО ДЕЛО

 През социализма у нас имаше само водни и планински спасители.

Днес, при капитализма, спасителното дело е в нов разцвет!

Освен водни и планински спасители, у нас вече  пристигат  денонощно  спасители на банки, фирми, компании, че и на  цели закъсали държави и континенти!

 

ВРЕМЕ Е ЗА ПРЕИМЕНУВАНЕ  НА ЧОВЕШКИЯ БИОЛОГИЧЕН РОД

От Хомо Сапиенс  вече е време да се преименуваме -  в  ХОМО за СПАСЯВАНЕ!

 

ХРАНЕНЕТО ПРИ ХОМО САПИЕНС

/ из рапорт на извънземен разузнавач /

„ЧОВЕКЪТ СЕ ХРАНИ С ПЛОДОВЕ , ЗЕЛЕНЧУЦИ, РИБА, МЕСО ОТ ПИЛЕТА, КОКОШКИ, ПРАСЕТА, АГНЕТА, ГОВЕДА И ДИВЕЧ , А ПОД ФОРМАТА НА КАЙМА – И С ВСИЧКО ОСТАНАЛО !..”

 

НОВА БЪЛГАРСКА  ПОГОВОРКА

"Предател се в нужда познава"

 

АКТУАЛИЗИРАНЕ НА СТАРИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ХИМН

"Сей, земеделецо,

днес му е времето!",

туй що пожънеш…

бандит ще ти го вземе!

 

НОВИ ТЪЛКОВНИ ПОНЯТИЯ

Лудница – Здравно заведение, където един се мисли за Наполеон, друг за Чингиз хан, трети за Александър Македонски, четвърти  за  Сталин, пети за  Хитлер и получават всекидневно …хапчета.

Парламент – Място, където един се мисли за Наполеон, друг за Чингиз хан, трети за Александър Македонски, четвърти за Сталин , пети за Хитлер  и…получават  депутатски заплати!

 

НАЙ-КРАТКА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН  ПРЕХОД

От издигнатите  многозначно преди четвърт век по митингите  като знак на победата  показалец и среден пръст ,днес е останал да стърчи  еднозначно само …Средният пръст!

 

НОВА ЕВОЛЮЦИЯ

Борбата у нас стана от класова - КАСОВА!

 

РАЗВИТИЕ НА ИЛЮЗИОННОТО ИЗКУСТВО В БЪЛГАРИЯ

Преди големите илюзионисти в България бяха в цирковете.

Сега големите илюзионисти ЦИРКУЛИРАТ във властта.

 

БЪЛГАРИЯ- СЛЕД ЧЕТВЪРТ ВЕК   ПРЕХОД

(кратка  географско - историческа справка)

Днешна  България -  страна със слабо развити: индустрия, земеделие, здравеопазване, наука, култура, спорт и ... силно развито въображение у населението й пред тиражите на спорт тото и пред избори.

 

ВСЕКИ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ

Така е в живота, дами и господа. Един се ражда, развива се и стига до Че Гевара, а друг само до ...ЧЕНГЕ.

 

В ПОМОЩ НА СПОРТНАТА ЖУРНАЛИСТИКА

След пораженията на  един национален отбор по футбол, в името на точността би трябвало за неговите изяви по справедливост да се пише така:

"Националният ни отбор бе на поредната си екскурзия  на пълни  народни  и държавни разноски  в ...../   посочва се името на някоя столица или голям град на континента.  / Националният ни отбор посети  големия модерен стадион в чуждата страна-домакин и в продължение на 90 минути се разходи по него с топка ...."

 

илюстрация: ©"Диаскоп"

 


 

редактор: Христина Мирчева