Списание СТРАНИЦА в Петното на Роршах

02.12.2014
Снимка 1

Комикс на братята Емилиян и Станимир Вълеви в брой 3 на пловдивското списание "Страница"

Тази вечер - 02 декември 2014 от 19.00 Младен Влашки представи списание "Страница" в "Петното на Роршах", Пловдив. Водещ беше Александър Секулов, който вече шеста година всеки пореден вторник организира четения с писатели и поети, които в делничния живот трудно бихме могли да срещнем или да разговаряме с тях.

На представянето присъстваха и хора от редколегията - Борис Минков, Галина Лардева, Гергина Кръстева... запомнящите се имена, благодарение на които списание "Страница" е на книжния пазар. Специален гост беше и писателят хуморист Здравко Попов.

Александър Христов, един от Новите млади, прочете свои текстове - кратък разказ с неочакван край направо от таблета и откъси от своя  публикация в изданието.

Попитах Георги Чепилев, автор на първите български комикс-изследвания, публикувани през 1984-1994, за жанра и вида комикс в списание "Страница" - хартиено издание с висока литература. И получих следния сбит отговор:

"Най-кратката книга, която познавам се намира в Библията. Това е "Книга на пророк Авдий" и е само от една страница. Известно е, че текстът на съня е беден, но самият сън е богат на мисли. Всичко това ми напомня за модерния роман и модерната живопис, нали те произлизат от сънищата на творците, т. е жанр между реалното и фантазията. Така си представям комикс в  списание „Страница”, но и да няма номерация, т.е. периодичност, а обемът да бъде от 1 до 3-4 стр."

Животът поставя непрекъснато нови изисквания пред творците. Днес смисълът не трябва да е само в информацията, но в общуването и взаимното уважение, макар понякога със спорове, но научно защитени. Защото науката и културата вече не са изолирани, а масови.

Читателите, зрителите, слушателите свикнаха с "петното", със свободната асоциация. Те обичат да задълбочават знанието си за петната или тъмните сенки на своето подсъзнание и своето време.

В Столицата на европейската култура за 2019 от години работи една сцена, където публиката е активен участник в процеса на модерното изкуство.

За читателите на „Диаскоп” представяме  специален ЛЕНТОПИС от "Петното на Роршах".

 

От мястото на събитието: Ина Мирчева

 

Снимка номер 1: кадри от комикса на Алън Мур WATCHMEN, изобразяващи Петното на Роршах

 

Албум със снимки тук