Празнична годишна сбирка на комикс дружество "Диаскоп", Пловдив

15.12.2014
Снимка 1

Библиотека "Полза"

 

На 12 декември 2014 година се състоя годишната празнична сбирка на комикс дружество "Диаскоп". На сбирката се прочетоха есета на тема  "Единение в движение" и "Близкото пространство в комиксите"

Разгледаха се рисунки за комикси по темите.

На читателите на "Диаскоп" предлагаме фрагменти от разговора по магнетофонен запис.

 

Един нов кръг от живота се затваря и търкулва по стръмнината към вечността. Скоро 2014 г ще заеме своето място в безкрайната редица на вековете и годините, проточени в миналото. Прието е пред прага на новата година да се прави равносметка за стореното през тази, която си отива. От голям интерес е да се знае, дали е била изпълнена творческата програма, начертана преди нейното появяване. Както и дали успешно са разрешени поставените задачи – изобщо било ли е създадено нещо ценно и трайно, което да допринася за напредъка в развитието на дадена област от живота.

За българските комикси общо взето и тя беше нито съвсем добра, нито пък съвсем лоша. Вече се забелязват български ценители на комикс културата, които застават край панорамата на отминалите времена и мерят със своя метър. Те записват оценки в албума за спомени от развитието на комикс изкуството у нас. Разбира се, тази оценка е изменчива, защото зависи от хората и мярката, с която измерват. Чест прави на Русенския музей за комикси, който се стреми да не попадне под критиката на поговорката : "Претегли се сам комарът и каза, че тежи 200 кг." Нека оставим на съответните компетентни органи да изградят своите равносметки за материалното и духовно развитие на нашата родина.

Човечеството в различни времена постига в едно отношение напредък, а в друго изостава. Днес техниката е вълшебният кон от приказките, но хората страдат и плащат милиарди заради липсата на доверие. Защото сега казваме едно, а трябва да се разбира друго. Животът се изпълни с измами, недомлъвки, с алегории и вицове. Доверието е нематериално нещо. То е атмосфера, в която повечето от проблемите на живота могат да се разрешат. Такова пространство в комикс изкуството би изглеждало като изградено от облаци светлина, светоносен газ. В такива композиции пластичните неща губят от собствената си форма и се подчиняват на всеки полъх. Обратно, ако художникът на комикси уплътнява нещата – пространството става по-бедно. Нещата се самозатварят и пространството губи структурата си. Губи се усещането и за цялостност, и за мястото на действие. За да не се чувства тази бедност, са необходими 1-2 общи плана. С едрия план нещата се отделят все повече от външното пространство и вече не са особено мотивирани, защото изображенията имат слаба връзка с пространството. Пространството става отрязък от друго по-голямо пространство. В тези случаи има само два плана – близко и далечно, и те не са еднакви на фокус. Но с прехвърляне на натоварването върху нещата се постига метафизично или така да го наречем изчистено бляскаво пространство, лишено от каквато и да е структура, без никаква обяснителна функция и всеобщо. Това е или едър план - прост кадър, който показва някаква важна мисъл и който не трябва да се показва безсмислено, но да разкрива съдържанието в дълбочина, като за връзка използва някакъв детайл по закона „част вместо цялото”. Или панорамно разкрива едновременно мащаба на събития.

Може да се каже, че този прийом важи и за времето – художникът е в сила да уплътнява или разтяга времето както пространството. Уплътняването на времето в комиксите е в тясна връзка с легендите и тълкуването на сънища: печка – печал; пиене на вино – обвинение и т.н. Така в комикса се забелязват две основни перспективи – линейната (Евклидовото пространство) и  близкото пространство.

В „Диаскоп” преди 2-3 г. се публикува статия за близкото пространство, където се поясни, че то изследва първите четири метра от зрителя. Академичният способ не е способен да обхване движението. Ето защо комиксите изобразяват действието чрез близкото пространство. То е не само визуално, но и тактилно. Това означава  единение в движение, прийом, подходящ за изразяване на новото мислене и съзнание в света. В тези изображения не се използват нито прогресията на разкадрираното пространство, нито дълбочината. Но това са едновременни движения вътре в пространството, нещо като стенография или сюрреалистичен сън, зависи кой план е използван – едър или общ.

За вас, като автори на комикси, заслужава да бъде отбелязан следният факт: хората у нас са изморени от изминалите години на преход. Те желаят да сложат натежалите си глави за почивка и да сънуват как се сбъдват желанията им. Какъв ще е новогодишният сън на един интелектуалец? Може би, че пътя към духовно творчество и материално преуспяване е открит... Има уверение, че заспалите с гореща вяра в сърцата, каквото си пожелаят в съня, ще се сбъдне през новата година. Не забравяйте, че новата година ще черпи лъчите на радостта и надеждите от сърцата и волята на възродения дух. Те коват съдбата и творят с нови сили.

От бащата на българската карикатура Александър Божинов има една скромна по форма и изпълнение, но високо идейна по съдържание творба. Представено е земното кълбо и на него се издига кръст. Животът тук е кръстът, защото той е страдание и кръв. Човекът живее, страда и се влачи из планетата на смъртта – земята. Той оставя кървави следи по изминатия път. Накрая се превръща в безкръвен  скелет, но все така гледащ нагоре към ярко осветения връх на кръста. Защото се надява, че ще стигне края и страданията на мъченическият му живот ще се прекратят. С такава вяра този човек умира, но неговият живот е подвиг. Хората на изкуството през всички стъпала на своя живот също така вярват в доброто в живота, вярват в човека, човечеството и своя народ. И умират като скелети без да достигнат точката, където светлината грее. Но умират с твърда вяра в доброто и със спокойна съвест, че са работили за тази светлина и за това добро. За рисунката Божинов е използвал стих от Константин Величков:

 

"Не ще да клюмна, дорде в мен душата
на сладка вяра огънят гори".

 

Художествен ръководител: Георги Чепилев

 

На кадрите: комикс от Р. Марчело