Съботна среща с автограф с Катя Белчева в кафе-книжарница Сиела, Пловдив

13.12.2014
Снимка 1

Катя Белчева, кафе-книжарница Сиела-Пловдив и Жанет 45 Ви канят на съботна среща с автограф с Катя Белчева в кафе книжарница Сиела-Пловдив

13 декември, събота от 16.30 часа

Разговора води Гергина Кръстева

Книгата е спечила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.

 

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Талантливата поезия е предизвикателство. Даровитите поети предизвикват смисъла на думите. Катя Белчева прави още една крачка – тя предизвиква смисъла на нещата. И от това се раждат вибрации, които събуждат изяществото на непосредствеността.

Петър Чухов

Познавам и следя с ангажирано внимание писането на авторката още от началната й обещаваща поява в литературния живот. С готовност приех да стана редактор на първата й книга (която бе наградена на “Южна пролет”, най-престижното признание за млад автор). Така че изпратеният ми ръкопис беше за мен просто потвърждение на очакванията ми. С голяма радост откривам развитие, и още повече смелост, и спокойно-мъдро вглеждане... Има книга: силна, истинска, заслужаваща адмирации.

Екатерина Йосифова

Особен акцент в поетическият език на лирическата книга на Катя Белчева е пестеливостта на изказа, лаконичността, в която визията и нейният смисъл съумяват да намерят максималната си концентрация. Така се пораждат множество лирически фрагменти, притежаващи собствено ядро на автономност, но и щедро „обърнати” един към друг.

Гергина Кръстева, сп.”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010)

Човекът на тази поезия не просто е свързан с реалиите в света, но и живее ведно с тях, превръща се в неразделна тяхна част. Възможно е както метафоричното преливане на човешкото в друга субстанционалност, така и обратното. Това превръща „страха“ в камък, „в който бие сърце“, а погалването на пчела – изпълва мислите с мед“.


Здравко Дечев, сп.”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010)

 

Катя Белчева и "Светлината си тръгва на пръсти" в Диаскоп:

"...няма хора, само лица като сенки"

"Напоследък трудно намирам думите"

 


 

редактор: Христина Мирчева