Денчо Владимиров: "Ехо от една закрита за журналисти партийна регионална конференция"

16.12.2014
Снимка 1

"НЕПЕРСПЕКТИВЕН КАДЪР"

В  големия  тракийски  град П., както е известно,   се състоя   конференция на Модерната  лява партия. От пресцентъра  й   предварително  надлежно  бяхме уведомени, че  форумът е закрит за журналисти.

И тогава у мен заработи въображението!

И  вместо реално, си влязох като журналист  в залата на форума…  виртуално.

И ето каква репортажна  картина ми представи  въображението:

„… Видях да  се  редуват   красиви   героични саможертвени самоотводи на кандидати за  мястото на шеф на  местната градска  организация, стара изпитана хватка - така щото старият  любим за свитата си председател отново да  е начело пак  на  белия кон и да води членската маса в грядущето и по-често в ресторантите след тежки пленарни заседания.

Но ето, виждам, че в залата се появил  проблем –един от кандидатите, номиниран от основни организации по места, не си бе направил самоотвод!

-Къде е тук партийната дисциплина, дугари! - стъписани бяха  много от делегатите и делегатките на  конференцията на  съвсем променилата се на почти 180 градуса по Лилов-Станишев  модерна лява партия.

Нямаше как – трябваше да му се обсъди  кандидатурата  и на този недисциплиниран кандидат, като  преди това  процедурно се направи на пух и прах, разбира се. Фасулски проста работа за опитните  партийни  работници бе това.

И председателят на комисията, стар опитен  апаратчик с  придобит допълнително и евросоциалистически   конферентен опит, започна атаката:

- Абе, направихме   светкавични  проучвания за този кандидат - каза  той и  се усмихна снизходително.  -Другарят  се   оказва  обаче явно  съвсем, ама съвсем неперспективен ръководен кадър! Съдете сами, другарки и другари, наистина се  оказа, че имал  вече  някакъв организационен опит като партиен ръководител. Но, другари и другарки, налице са  ред смущаващи  факти! Представете си  - кандидатът  живеел, заедно със семейството си,   като последен бедняк, скромно, на квартира! Единственото му богатство било – книгите  в кватирата! Ни телевизор, ни хладилник, ни  климатик! За кола да не говорим! Корделата на бомбето му  била овехтяла съвсем! Виждали са го  партийни другари  зиме да ходи със скъсани обувки! А в същото време  този особняк е давал, когато е бил  народен представител  пари за крайно нуждаещи се работници! За  тази цел,хо,хо,хо, спрял да пие  и кафета – за икономисване на пари за работници и болни другари. А когато той сам  се поболял и   се залежал дълго, и   дошли в квартирата  да му донесат заплатата като на партиен  ръководител, той се развикал,  тъй че брадата му се разтресла чак:

- Да ми се мащате от главата, аз  цял месец съм на  легло, не ходя на работа! Как мога да получавам пари, без да съм работил???

Същият  този, кандидат, който са ни предложили да оглави модерната ни лява градска партийна организация, представете си, е ходел, ще си умрете от смях, нали, ходел е  пеш на работа, с триста  зора едва го кандардисали да се качи  на возило, което  започнали  да му изпращат, когато вече  едва можел да се придвижва с бастун. Като общински съветник се отказал да ползва гратисни билети за театър, за които другите му колеги от  общинския съвет се нареждали да получават по няколко пъти, за да  водят на театро цялата си рода.Този  кандидат, представете си пак, нито веднъж не е използвал партийното си положение за себе си и семейството си. Не давал да го честват, да го хвалят, а когато все пак му подарили за юбилей килим, само дето не го изхвърлил навън. За него е било лукс да има в стаята си килим, когато работниците гладували и  децата им ходели със скъсани дрешки. Едва се съгласил да му постелят  този килим  на голото дюшеме на квартирата. Все пак било  юбилеен подарък от другари, да не ги обиди.

Веднъж му дошъл на гости  чешки  партиен  функционер. Чехът бил изумен и  казал:  „Маминко, как е възможно  партиен ръководител  да живее така бедно?”

Е, другари, преценявайте, как може  такъв човек с такива аскетски разбирания да  ръководи  градската организация на модерната ни лява европейска партия ?! Знаете , че европейският стандарт  на ръководителя социалист  и у нас, в България, за Брюксел да не говорим, отдавна   е съвсем  друг! Няма да повярвате, но той, кандидатът, който осъждаме,  няма дори една  банкова сметка, не притежава  нито една кола, нито правоспособност за МПС, било то кола или яхта, няма и вила. За импулсираща го приятелка да не говорим … Жена му   не оглавява  ни фондация, ни  клъстър, не  заема    високоплатена  обществена  длъжност … „ Не сме в  партията , за да печелим и да се възползваме от нея !” -казват, че са го чували да се гневи  въпросният кандидат. А това е в разрез с принципа на много наши  партийни ръководители още от времето на другаря Живков  , които са давали и продължават да дават широк път за изява на  членовете на своя род  да се реализират  на високи служби у нас и в чужбина… А ето, че се намери  кандидат, който да върви против тази линия  на партията!  Ето че се намери черна овца в нашите  редици! Е, какво ще правим с този кандидат, другари? Според мен той е  категорично неперспективен като партиен  ръководител, липсват му  основните  качества за такъв! Така ли е ?

- Ами ..така е – оглеждайки се, потвърдиха становището  в залата.

Само един  от делегатите на конференцията набра кураж и попита:

- Ама не разбрахме как се казва  неперспективният кандидат?

-  Абе … ето сега ще намеря листчето с името му, а, ето го,  Димитър се казва,  Димитър … Братоев , ех, къде ми отидоха очилата  пак , а не бил Братоев, а Благоев.Значи решаваме – неперспективен за ръководен кадър  на  партията, отпада от гласуване.”

Ето така виртуално  присъствах на  закритата за журналисти конференция  в П.
Вие ще решите дали все пак не съм  видял нещата и… реално.

 

илюстрация: Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева