Марги Русева с образ и слово в Пловдив

13.01.2015
Снимка 1

Снимки и думи - това е събрала в проекта си "Далечни песни" младата фотографка Марги Русева.

Изложбата, която ще представи образите и историите на хора от Родопите ще бъде открита в 15 януари 2015 от 18.00 часа в залите за временни изложби на Градска художествена галерия - Пловдив,
ул. "Княз Александър I" 15.

 

Част от проекта е и книга на български и английски език от издателство Ciela, която представя въздействащите разкази и снимки на родопчани.

След като пребивава шест години в различни големи градове на Съединените щати, авторът на проекта Марги Русева пътува почти толкова време из Родопите, където събира образи и истории на хора от планината. Книгата разказва личните и емоционални истории на местното население, съхранило се далеч от забързания градски свят, а фотографиите запечатват одухотворените лица на хората от този мистичен край на България.

"Това е книга за хора и място, които дълго време снимах и бяха част от живота ми. Бих искала да се срещнете с тях чрез снимките и историите, които записах", казва авторката.

 

Коя е?

Марги Русева

Марги Русева е фотограф и преводач от и на английски език. По време на шест годишното си пребиваване във Вашингтон и Чикаго участва в общи и самостоятелни изложби.

Първата ú самостоятелна експозиция в България е представена във Френския културен институт през 2009 г. и е посветена на музикалната група Gravity Co. След гостуването си в Градска художествена галерия – Пловдив до 29 януари 2015, проектът “Далечни песни“ ще бъде представен на изложби в Париж и Ню Йорк, заедно с книгата “Далечни песни” и фотоизложбата към нея.

Проектът е подкрепен и от Министерство на културата, и фонд “Култура”.

 

информация: ГХГ, Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева