Иван Поповски - Джовани: Учителят на всички художници в Пловдив

12.03.2013
Снимка 1

Ретроспектнивна изложба живопис на художника Иван Поповски – Джовани

На 12 март 2013 година в галерия „Жорж Папазов”, Легис център се откри Ретроспективна изложба живопис на един от доайените на Дружеството на пловдивските художници Иван Поповски – Джовани. Показани са повече от 30 голямоформатни картини от различни творчески периоди на художника – от 70-те години до наши дни. Два цикъла очертават творческите идеи на Джовани - натюрморти и морски пейзажи. Една единствена фигурална композиция - "Fur Elise" е музикалният акцент на експозицията.

За художника

Иван Поповски е роден в Кнежа през 1925 годнина. Завършва Художествената академия в София, специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П.Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г.

Дългогодишен преподавател по рисуване включително и в Художествената гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив от основаването й.

Любими теми в творчеството на Иван Поповски са композицията, портрета, пейзажа и натюрморта. Осезаемо е пръсъствието на морето в неговото творчество.

Като художник е носител на наградите „Св.Св. Кирил и Методий” – I-ва и II-ра степен, Втора награда на Национална изложба на учителите и Награда „Пловдив” 2001 г. за най-добър художник на града за годината.

Иван Поповски участва във всички регионални национални изложби, както и в редица международни – Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и др.

Когато рисува, Джовани винаги търси символиката в изображението. За да се постигне внушение според Маеството, трябва да се търси дълбочината на цвета, на тона, а не да се рисуват кухи бутафорни картини.

Преди окончателно да се отдаде на рисуването, Иван Поповски е бил професионален атлет, акробат, подготвян от неговия учител Димитър Пиронков за световните сцени на спорта. Но пак той по-късно го съветва да се откаже от спортната кариера и да заложи на онова, което обсебва тогава цялото му съзнание – рисуването.

Откриване на изложбата

На откриването на изложбата в галерия „Жорж Папазов” присъстваха много гости – колекционери, приятели и ученици на Маестро Поповски. Джовани Поповски говори увлекателно с реч, богата на цитати от именити художници, писатели и музиканти. Откриването се превърна в диалог между художника и публиката. Поканени от Ваня Атанасова, впечатления  за своя учител споделиха Красимир Линков, директор на ГХГ, Пловдив, Светла Москова, изкуствовед, завеждащ Иконна зала, Вихра Григорова, художник – експерт, Васил Стоев и др.

Присъстваше и тази, на чието име е посветено събитието – тримесечната кротка и красива Паула.

Изложбата ще продължи до 26 март 2013 г.

 

текст и снимки: Христина Мирчева