Поезия, карикатури и лозунги в последния брой на сп. Море 2014

24.01.2015
Снимка 1
В рубриката "Нови книги - Периодика"
 
Сп. Море, брой 3 от 2014 година
Издание на Община Бургас за литература, изкуство и култура
Редактори: Росен Друмев (водещ броя), Иван Сухиванов и Георги Ингилизов
Цветно приложение и оформление: Мария Димитрова
На корицата: Лора Янева – "При изгрев слънце"
 
Отново с богат и разнообразен подбор ни изненадва приятно трети брой на сп. Море 2014. Посреща ни с две стари снимки на град Бургас и ни честити деня на моряците и рибарите Никулден – 6 декември.
 
Стихотворението "Там далеч, далеч в Бургас..." на Христо Фотев (1934-2002), чийто осемдесетгодишен юбилей чествахме през 2014, дава началото на няколко силни поетични присъствия.
 
"Гост Море" на броя е Пламен Дойнов, автор не само на стихосбирки, но и на литературнокритически книги, пиеси, един от съставителите на "Българска христоматия" (1995) и "Българска антология" (1998), редактор в "Литературен вестник", преподавател в НБУ...
 
Пламен Дойнов е представен с десет стихотворения, обединени от цикъла "Берлин срещу вятъра" : Стени за теб и мен, Берлински скокове, Ничий, Вятърът в Берлин, При напускане на острова на музите, Съмнителни хора в метрото, Курс по немски, Изчезнала в Берлин, Страна за живеене, страна за умиране и вратите на Берлин.
 
Следва поезията на Стоянка Грудова и Керана Ангелова – две утвърдени имена, чийто живот е свързан с Бургас и морето. Стихотворенията на Керана Ангелова са от новата й книга "Леванете" 2014.
 
Четем поетични текстове от Георги Константинов, Кева Апостолова, Надежда Искърова, Палми Ранчев, Петя Хайнрих, Мирослав Христов, Лъчезар Лозанов, Йордан Пеев, Миглена Николчина и Милка Стоянова – всеки един със свое  място и принос в литературния живот.
 
В раздел "Памет" е представен поета Тома Бинчев (1946-2013), приживе създател и ръководител на литературен клуб, в който участват Петя Дубарова, Димитрина Баева, Росен Друмев и др. Автор на редица антологии, сред които и първата антология на сонета в България. Тома Бинчев е първият носител на Националната награда за поезия от конкурса "Христо Фотев" за книгата си "Морето". Почетен гражданин на Бургас.
 
В раздел "Проза" четем пиесата от Сава Василев "Капан за дребни хищници", разкази от Милка Иванова, Иван Сухиванов, Любов Кронева, Димо Димов, Диана Тончева и Христина Панджаридис.
 
За мен двата гвоздея в списанието са гостуващите автори от вестник "Стършел" и "Лозунгиtе" на Мария Судаева (в превод от руски на Наталия Беловидова и Пламен Панайотов).
 
Мария Судаева е родена във Владивосток, а нейната книга "Slogans" се появява във Франция през 2004, година след самоубийството на Судаева, която по време на перестройката създава във Владивосток анархистична група, не успяла дълго да просъществува.
 
Гостуващи автори от в."Стършел" са Сергей Трайков - с фрагменти, Михаил Вешим, Йордан Попов и Румен Белчев - с разкази, Атанас Радойнов с притчи и Ивайло Нинов с карикатури от (последните политически събития).
 
Продължаваме с "Преводната литература": Мишел Фуко – в превод от френски на Антоанета Колева, Хесус Хименес Домингес – в превод от испански на Рада Панчовска и Бранко Цветкоски – в превод от македонски на Роза Боянова.
 
"Критика и есеистика" ни предлага текста на Антония Велкова-Гайдаржиева "Критикът като INSTITUTIO".
 
"Книги-отзиви"  обръща поглед към издания от последната 2014 година:
 
Владимир Шумелов с "Една мъдра книга" – за "Ножица на страданието. Притчи, отломки, безсъници" на Атанас Радойнов, изд. Фабер, В.Търново 2014
 
Йордан Ефтимов със "Статуи на снега" – за "Дъска по мокрия пясък" на Екатерина Григорова, изд. Ерго, София 2014
 
Роза Боянова с "Кораб в далечината" – за едноименната книга на Милка Стоянова, изд. Балтика 2002, Бургас 2014
 
Катя Николова със "Субтилност и тънкост" – за "Тънка книжка" на Екатерина Йосифова, ИК Жанет 45, Пловдив 2014
 
Светлозар Игов с "Книга – философия на историята ни" – за "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов, ИК Жанет 45, Пловдив 2014
 
Лъчезар Лозанов с "Нощна смяна в неевклидовия ни свят" – за "Томи. Нощна смяна" на Иван Сухиванов, изд. Либра скорп, Бургас 2014
 
Не на последно място ни радва и цветното приложение на сп. Море, в което са представени наградени творби от Биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Бургас 2014 "Приятели на морето" – прекрасни творби – живопис, графика и скулптура,  от Долорес Дилова, Васил Колев, Гълъбин Христов, Йордан Ангелов, Дора Славова, Николай Ангелов – Гари, Румен Панайотов, Анелия Райкова, Йордан Маринов, Вяра Стоянова, Георги Динев, Атанас Церков, Живко Иванов, Павлина Чукич и др.
 
 
снимки: ©Диаскоп
 
 

 
автор: Христина Мирчева