Илияна Делева: "Кибритени лодки" - изискано, елегантно, изящно

28.01.2015
Снимка 1

От мястото на събитието

В музикален салон "Борис Христов" на 20 януари 2015 издателство „Пергамент” създава събитие, за което първият отзив, още преди да е приключило, там на място е „изискано, елегантно, изящно”. Така го е видял човек от публиката.

В началото открива издателят Жоро Милев. Той обявява неофициално януари за месец на хайку като препраща към наскоро състоялата се вечер, в която са представени списанието „Хайку свят” и книгата „Майска утрин” на Мая Кисьова, издадени от „Изток – Запад”. А книгата, която представя днес, е работена близо година и събира 99 хайку на три езика, написани от трима автори – книгата „Кибритени лодки” с оформление на Иво Рафаилов и под редакцията на Петър Чухов.

И кой, ако не редакторът, може да каже важните неща за книгата, за работния процес при създаването и за хайку в България?

Петър Чухов споделя няколко неща емблематични за хайку движението в България неща: че то до голяма степен е дело на жени – обратно на световните тенденции, че от 2000 година е организирано и че общностите, които се създават в интернет помагат на много автори да се опознават взаимно. Всъщност когато е работил по антологията „Различна тишина”, която през 2012 излиза двуезична в Будапеща, може да се каже, че е открил Диляна Георгиева, Дарина Денева и Весислава Савова именно като автори на хайку. А след това те печелят награди, включват се в книги и он-лайн списания по света. После разкрива по малко от творческия натюрел на всяка от тях, по малко за стила им в хайку и споделя мисли за смисъла на такива общи проекти и най вече за осъществяването на играта в този начин на писане.

Пред нас са Диляна Георгиева и Весислава Савова. Авторките споделят своето вълнение и говорят с обич за  за Дарина Денева, която пропуска премиерата, но все едно, че е с нас. Отправят благодарности към всички, които са им помогнали книгата да стане реалност. Приятели ги поздравяват. Галина Апостолова е поканена, за да бъде вечерта и музикална, както мястото подсказва. Тя е избрала да изсвири неща, които някак да кореспондират с настроението, предизвикало четенето на тези „Кибритени лодки”. Слушаме част от стиховете и вълшебно изпълнение на Диляна Георгиева, която влиза в амплоато си на оперна певица. Усеща се, че в процеса на работа наистина са изградили едно чудесно не само професионално приятелство, че са осъществили онази част "хай", т.е играта. Весислава Савова споделя изпратените от Христина Панджаридис и Цецка Илиева поздравления и цитира: за Христина са „три женски гласа в съзвучно трио”, а Цецка пише: „американските тийнейджъри харесаха заглавието и корицата” и още „аз чета хайку за всичките изненадващи картини с привидна простота и лекота на изказа”. На рояла сяда и тринадесетгодишният Мануел, който не учи музика, но обича да свири на пиано и изпълнява за всички „Лунната соната” на Бетовен.

Във времето за въпроси и мнения Илияна Илиева казва за „Кибритени лодки”: „явление е тази книга и напомня, че хайку е един от малкото ни шансове да творим играейки, обръща се към хайку поетите в залата – да правим ренга, от която всъщност тръгва хайку, но ние сме пак на обратно.

Време е гостите да получат автографи и да споделят радостта на авторите.

Още за "Кибритени лодки": "Хайку на три гласа"

снимки: Илияна Делева

 


 

редактор: Христина Мирчева