по заглавие   по съдържание

Варна-Пловдив/Ларго-Аспект: "Международен екслибрис конкурс 2014"

04.02.2015
Снимка 1

 

ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА

Международен екслибрис конкурс, Варна 2014

10 февруари 201504 март 2015 година    

           

Първата за сезона изложба на галерия "Аспект", Пловдив отново е посветена на графиката, по-точно на един от нейните раздели, изящния и фин екслибрис. След като през февруари 2011 показахме за пръв път изложба на екслибриси, която предизвика небивал интерес и отзвук, днес галерия "Аспект" предоставя гостоприемно своето пространство за една не по-малко интригуваща експозиция. 

Пътуващата изложба представя творбите на участниците в Международния екслибрис конкурс, организиран и проведен от галерия "Ларго" във Варна през есента на 2014. Аз съм щастлива, че в резултат на сътрудничеството между нашите две галерии, пловдивчани ще могат да видят тази стойностна изложба и да се насладят още веднъж на омагьосващото изкуство на екслибриса. 

Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

                                                                                                                                                    

                                                                                                                                       

Международен Екслибрис Конкурс, Варна

Организира се от галерия Ларго и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

Артистичен директор на първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е Проф. Хасип Пекташ от Турция, Декан на Департамента по визуални комуникации на Факултета по изящни изкуства на Işik Университет, Истанбул, Председател на Истанбулското Екслибрис Общество. Членове на журито са Венцеслав Антонов, Директор на Международното Биенале на Графиката Варна, Директор на Графична Галерия - Варна, Анна Тихонова от Беларус, която е Завеждащ Природонаучния и изложбения отдел на Музея за Модерно изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция в периода 2011-2013 г., Димо Миланов, варненски художник и съосновател на конкурса и Нели Вълчева, Директор на галерия Ларго.

В първото издание на конкурса постъпиха за участие 523 творби от 218 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, селектира 169 творби на 119 автора.

Голямата награда

Голямата награда на Конкурса петчленното международно жури присъди единодушно на младия български художник Васил Ангелов. Той е роден през 1987 година в София. Завършва НХА с бакалавърска и магистърска степен по Графика. Почетното ВТОРО място е за Лембит Лохмус от Естония. Лохмус е автор на над 500 екслибриса, дизайнер на естонските евро монети, както и автор на пощенски марки на шест държави. ТРЕТО място уважаемото жури присъди на Кшищоф Марек Бак, график от Полша, лауреат на повече от 20 награди в международни екслибрис конкурси, с над 60 самостоятелни изложби. Наградата за МЛАД АВТОР в първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна беше присъдена на Петър Чиновски от България. Роден през 1988 г. в София, той завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност Графика и вече има три първи места от участието си в национални и международни конкурси. Наградата на ВСУ „Черноризец Храбър” беше присъдена на  Шукрю Ертюрк от Турция. Той е роден през 1948 година в Шебинкарахисар, Турция. През 1969 завърша Университета Гази в Анкара със специалност Изящни изкуства. Ертюрк изработва голям брой проекти за турските банкноти, основно с портретите на Ататюрк. Носителят на Наградата на варненското представителство на СБХ е Насил Куак от Корея. Младата авторка е член на Сдружението на съвременните корейци графици, както и на Сдружението на дървогравюрата, Корея. Поради високото ниво на постъпилите за участие и селектирани творби журито реши да присъди допълнително 10 почетни сертификати и 6 поощрителни грамоти.

От 8 август до 6-ти септември 2014 варненци и гостите на града имаха възможност да посетят уникалната изложба и да се насладят на творбите на най-добрите и награждавани български и чуждестранни екслибрис артисти. От българска страна взеха участие 35 художници, част от които съвсем млади, непознати имена. Чест за организаторите беше, че творби за участие в конкурса изпратиха художници, прославили името на страната ни с множество награди от утвърдени международни екслибрис форуми – проф. Христо Цацинов, доц. Димо Колибаров, Христо Найденов, Веселин Дамянов-Вес, Галина Павлова, Мая Чолакова, Христо Керин, Десислав Гечев и др.

Участници

За високото ниво на първото издание на варненския екслибрис конкурс допринесе и участието на световноизвестни чуждестранни художници, работещи в сферата на екслибриса като Юрий Яковенко, Евгения Тимошенко, Владислав Квартални от Беларус, проф. Мартин Байенс, Кристин Дебосере - Белгия, Лембит Лохмус (Естония), Кшиштоф Марек Бак, Лукаш Цивицки, Евгений и Павел Делекта от Полша, Ракеш Бани (Индия), Наталия Чернецова (Латвия), Шукрю Ертюрк, Алперен Гюлду (Турция), Серик Кулмешкенов (Казахстан-САЩ), Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели и Луиджи Казалино от Италия, Юри Молибоженко (Русия), Кристина Гладис Муньос и Кристина Гомес Москосо от Аржентина, Рада Нита и Овидиу Петка от Румъния, Кирил Скачков и Руслан Агирба от Украйна, Такао Сано и Йошинари Суехиро от Япония.

Най-възрастният участник в конкурса е Франк Иво ван Дам от Белгия (02.09.1932 г.), а най-младата участничка е Яна Иванович от Сърбия (15.09.1995 г.).

Конкурс за наградата на публиката

В програмата на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна беше включен специален Конкурс за Наградата на Публиката. Арт Галерия Ларго даде възможност на on-line зрителите и off-line посетителите да определят своя фаворит. От над 2350 човека гласували он-лайн и 67 посетители, гласували в галерията, най-много гласове – 423, събра творбата ”Четири елемента” на художничката от Беларус Евгения Тимошенко.

Изложбата със селектираните творби от Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна става пътуваща. От 15-ти септември до 15-ти октомври тя беше експонирана в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. Изложбата беше показана в Севлиево в галерия „Видима” от 20 октомври до 10 ноември 2014 г. От 17 декември в рамките на  III Форум „Малки графични форми” изложбата ще бъде представена в галерия „Сезони” в София. През 2015-та година експозицията ще гостува в галерия „Дебют” на НУИИ „Илия Петров”, София, в Пловдив, галерия „Аспект”, в Поморие - в галерия „Поморие” и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Повече подробности за Конкурса, журито и участниците можете да видите в неговия сайт на: http://www.exlibris-competition-varna.org/bg

Нели Вълчева, галерия "Ларго", Варна

 

информация и снимки: Организаторите

 

На снимките:

2. "Олег Шудленков", Lembit Lohmus
3. "Марио Варгас Льоса", Димо Колибаров
4. "Ancient traces", Христо Найденов

 


 

редактор: Христина Мирчева