Илияна Делева: "Виното трябва да отлежи точно толкова, колкото трябва"

18.02.2015
Снимка 1

Репортаж на Илияна Делева за изложбата "Виното" в галерия "Натали", София

Петък, 13-ти е. А по-точно 13 февруари 2015 година. Галерия "Натали" отваря врати за тематична изложба, с тринадесет участващи автори. В изложбата са представени 13 художника с разнообразен почерк, с различни техники и стилови предпочитания. Началото е празникът на Трифон Зарезан - в България този светец е вдъхновител на лозарите и любителите на  виното – както в Древна Гърция и Рим са Дионисий и  Бакхус, защото темата е Виното.

Изложбата е с участието на Анри Кулев, Владимир Пенев, Галина Павлова,  Димо Колибаров,  Елена Стоева, Иван Нинов, Илияна Дончева,  Кеазим Исинов, Любомир Михайлов, Мариела Димитрова-Мара, Михаил Петков, Николай Стоев, Светла Косева и ще продължи до 28 февруари 2015 година.

Слово за откриването произнася поетът Ясен Атанасов. „Метафората на виното е толкова устойчива”, защото „виното е този продукт, който символизира бавността”, а тя, бавността, предполага да се замислим над нещата изобщо.

В изложбата откриваме разнообразие и този стремеж да философстваме, което може би е смисълът на изкуството. Затова и между картините по традиция е поезията на Омар Хайям, Франсоа Вийон, Шарл Бодлер, както и малка сбирка от български народни песни – текстове, които не обясняват, а задават въпроси. Мястото на картините и думите е едно – човешкия дух.

Вижте изложбата "Виното" в Галерия "Натали" в дните на карнавалите по света, когато се вплитат любовта и виното, смехът и безгрижието със сериозността, различното битие и  надеждите.

 

На снимките картини от:
2. Кеазим Исинов, Плодородие
3/4. Галина Павлова, Чаша вино I  и II
снимки: Биляна Генова

 


 

редактор: Христина Мирчева