Емилия Арабаджиева и "Зелената душа на планината" в галерия "Възраждане"

24.02.2015
Снимка 1
Календар на изложбите в Пловдив
 
На 03 март 2015 от 18.00 в галерия "Възраждане", Пловдив ще се открие изложба живопис "Зелената душа на планината"
на Емилия Арабаджиева.
 

В тази колекция картини ние опознаваме една нова Емилия Арабаджиева, чуваме нови звуци от нейната художническа лира. Пейзажи, които ни шептят за зелената душа на планината. Пейзажи меки и деликатни, в нежни, поетични тонове. Прелестна заобленост на формите и сладко спокойствие в женствените извивки на баирите. Емилия е запечатала ниската планинска природа в нейното омиротворение и тишина.

Усеща се любовното отношение между художник и натура и всяка картина е като мажорно преклонение пред красотата на ширналите се до хоризонта зелени и меки природни форми.

Изложбата ще продължи до 16 март 2015 година.

Краси Алексиева, 2015 година.

 


 

КОЯ Е?

Емилия Арабаджиева

Емилия Арабаджийска е родена на 16.02.1952 г. в гр. Пловдив.  Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.

Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владова и „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин Христов, Симеон Димитров и др.

Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София - „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Художник на документални филми  - „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др.

Има издадена книга „История на костюма”.

Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др.

През целият си творчески път работи и кавалетната живопис, дизайн на книгата. Продължава работата си като сценограф.

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.

Има осъществени 19 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

 

информация: Сим Алексиев, галерия "Възраждане", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева