Стефан Бонев и "Недоизречено": Матрицата превзема и града на бойната слава

08.03.2015
Снимка 1

 

Плевен ще бъде домакин на седмия нестандартен литературен конкурс "Недоизречено". След извънредно успешното си четвърто национално издание, проведено през миналата година във Варна, благодарение на морската поетеса Мариела Русева, която е и съосновател на проявата, сега седалището на инициативата за втори път излиза извън територията на Пловдив.

 

Домакин на седмото издание ще бъде популярната и зад граница плевенска поетеса Албена Декова, която заедно със свои съмишленици ще даде старт на надпреварата на 13 март, петък. Тя е ръководител, в партньорство с писателя Йордан Ганчовски, на Средношколски литературен клуб по творческо писане и журналистика "Смяна". Последната ѝ книга “Разцъфтяла тишина”, която излезе преди броени дни, е съвместна продукция с албанския писател от гръцки произход Вангелис Зафиратис и съдържа поетичните писма, които двамата си разменят след запознанството им по време на международна писателска среща.

Точно по същото време, на 13 март, петък, от 19:00 часа, в Книжарница Кафе-клуб Сиела, намираща се в МОЛ Пловдив, ул. Перущица 8, ще започне връчването на наградите на победителите в предходното шесто издание на конкурса, което стартира в края на миналата година по инициатива на учениците от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери” в града на тепетата.

Освен паричните призове за първо, второ и трето място, в общ размер на 200 лв., осигурени от проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), тези от наградените, които са от Пловдив, ще получат и безплатни читателски карти от директора на НБ „Иван Вазов“, г-н Димитър Минев, както и от някои пловдивски читалища, между които НЧ "Шалом Алейхем – 1945 г.", НЧ "Съвременник-1986" и НЧ „Алеко Константинов – 1954”.

В плевенското издание на „Недоизречено“ отново ще бъдат обособени две категории: за младежи до 21 г. („21–“), както и за участници, които са надхвърлили тази възраст („21+”). Тъй като проявата ще бъде обявена за национална, няма да има ограничение относно местоживеенето на кандидатите и от двете групи.

Текстовата матрица, върху която кандидатите ще пишат, може да бъде намерена в официалния сайт на Стефан Бонев: http://stefanbonev.eu/, както и в профилите му в социалните мрежи Фейсбук и Гугъл плюс. Готовите произведения трябва да се изпращат на електронна поща: [email protected], в периода от 13 март, до 24:00 ч. на 10 април 2015 г. Награждаването ще бъде на 24.4.2015 г. в Града на бойната слава.

В журито, заедно с Албена Декова, отново ще влязат съавторката на „Недоизречено“ Мариела Русева, литературоведът и университетски преподавател Здравко Дечев, председателят на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков  и Елена Диварова – поетеса и ръководител на курс по творческо писане към читалище "Възраждане 1983“ в Пловдив. 

През миналата година „Недоизречено” получи престижната награда „Пловдив” за проведените през 2013-а две ученически издания в ЕГ „Иван Вазов“ и ГХП „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси и съдържа ключови думи, препинателни знаци и бели полета за попълване от съответния участник. Ставайки съавтори на Стефан Бонев, кандидатите сътворяват автентични литературни произведения. Ограничения по отношение на темата, сюжета и жанровете няма. В досегашните конкурси са участвали разкази, импресии, бели и римувани стихове, дори криминалета, диалози и глави от бъдещи романи.

 

информация и снимки: Организаторите

 


 

редактор: Христина Мирчева