по заглавие   по съдържание

Усещане за смях на художника Ишхан Нигохосян - Шани в галерия "Възраждане", Пловдив

11.03.2015
Снимка 1

 

Художникът Ишхан Нигохосян - Шани за първи път с изложба в галерия Възраждане".

 

На 17 март 2015 от 18:00 в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Ишхан Нигохосян - Шани.

Изложбата ще продължи до 06 април 2015 година.

 

Ишхан Нигохосян е от най-известните, интересни и любопитни живописци – хумористи на България. Неговите рисунки и картини, в които, почти винаги е заложена вицова идея, интелигентно и находчиво разработена, са като топли залчета смях. Често този смях опира в сатирата, а понякога и в романтично – еротично начало, примесено и със сантименталност.

Въпреки че смехът е главното оръжие и поприще на твореца, той никога не злоупотребява с него, не го принизява до празно и неуместно кикотене. При Ишхан всичко е елегантно, стилово издържано, с изявяване на висока култура и осмисляне, с една доброта на смеха, с прекрасен замах на рисунката и с великолепното му  усещане за смешното.

 А от нас се иска единствено поне малко чувство за хумор !

Краси Алексиева, 2015 година.

 


 

КОЙ Е?

Ишхан Нигохосян - Шани

Ишхан Нигохосян (Шани) е роден на 8 май 1950 г. в гр.София. През 1966 г., едва 16-годишен, отпечатва първата си карикатура във в. "Средношколско знаме". Следват множество публикации в различни печатни издания. Творбите му са предимно в сферата на живописатирата, графиката и карикатурата.

Негови карикатури са публикувани във вестници "Средношколско знаме", "Народна младеж" и "Стършел", както и в списание "Карикатура". Носител е на редица награди от различни конкурси в Канада, Турция, Германия и България, включително първа награда в карикатурната изложба "Човека и автомобила".

Първата му самостоятелна изложба е през 1981 г. Има множество участия в изложби в България и чужбина. Негови творби са собственост на частни колекционери от САЩ, Германия, Канада, Белгия,Франция, Испания и Швейцария. Редовен участник в изложби и пленери на тема "Живописатира" в София, Габрово и Горна Оряховица.

През юли 2004 г. в изложбата „Живопис-Сатира”, организирана от СБХ, Ишхан Нигохосян получава Първа награда за кинетичната творба „Лудата картина”, която създава съвместно с Емил Лазаров.

Той е включен в арт-проекта "Българските автори". Една от последните му изложби до момента бе през 2011 г. в галерия „Пунто Арт Базар” и е посветена на най-постоянната тема в творчеството му - "Дон Кихот и Санчо Панса".

 

информация: Сим Алексиев, галерия "Възраждане", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева