Вихра Григорова: "Кой пусна кучетата"

25.11.2011
Снимка 1

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя


Who let the dogs out?! - Кой пусна кучетата?!

Изложба живопис на художничката Вихра Григорова


Откриване: 05.12.2011 г. от 18.00 ч.
бул. "Христо Ботев" 92, Рилон център

 
◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Нали си спомняте как започна оня весел филм с Дженифър Лопес в ролята на Чарли и с неуморната Джейн Фонда като чудовището Маминка в „Monster in Law”, 2005? Чарли разхождаше, държейки здраво за поводите, цяла глутница от домашни любимци, считани от край време за предани приятели на човека – кучета.

Кучета, портрети на кучета, исторически препратки към породите кучета, цели исторически картини с участие на нашите герои, кучешки талисмани, че даже и една чаша „Black & White” original от прочутата марка уиски, изровена в потаен антиквариат заради териерите – скоч териер и уест хайланд уайт териер – единият черен, другият бял. Това е накратко новата изложба на Вихра Григорова с интересното заглавие с въпросителна и удивителна „Кой пусна кучетата?!" Впрочем заглавието е взето направо от репертоара на черната банда от Бахамите Baha men.

Наистина, както казва и самата художничка, на пръсти се броят анималистите в България. Освен художник, Вихра е и прочут кинолог, международен съдия по екстериор на кучета, познавач от класа, а и на практика прилага всичките си познания, отглеждайки няколко песа.

Когато подготвяхме изложбата, Вихра ми изпрати по мейла един дълъг, предълъг списък с кратки описания на 30-тина породи. Кое например?

Кинг Чарлз шпаньол и Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Тези породи са измежду най-популярните във Великобритания. Много си приличат и дължат името си на кралете Чарлз I и особено на Чарлз II, за когото историците твърдят, че ”рядко може да бъде видян без малките си кученца”, с които впрочем си прилича и физически. Весели и внимателни, послушни, винаги готови да угодят на стопанина, успешно другаруващи дори с огромни кучета, тези чаровни дребосъци са подходящи за хора от всички възрасти, с различни навици и темперамент. От внушителните дворци на двамата владетели са останали само руини, но кученцата се радват и до днес на широка популярност.

или Голдън ретривър

Породата е създадена, за да апортира отстрелян дивеч от водни пространства, основно диви патици и гъски. Името си дължи на предназначението и на цвета на козината, вариращ в различни оттенъци на златисто – от червеникаво „руско” злато до почти платинено. Благодарение на вродената си интелигентност днес е многофункционална порода, с доказани способности като водач на незрящи хора, „уши” за глухонеми, детектор на дрога в полицията или участник в спасителни операции от всякакъв вид. Заради верността си и милия си нрав е и популярен домашен любимец.

Резултатът от едногодишния труд е 25 картини с нестандартен формат и визия, на които са изобразени 31 от близо 400-те признати от Международната федерация по кинология породи, придружени с обширна анотация към всяка една от тях. Само 31, защото за толкова прецизни портретни изображения са стигнали силите на авторката за дванадесет месеца. Тя обаче ни уверява, че поради предварителния интерес изложбата е замислена като серия с продължение.

Нищо чудно събитието да завърши с някой и друг годеж – на откриването се очаква да присъстват и моделите „на живо”.

 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Вихра Григорова е родена на 07 октомври 1953 г. в Пловдив. Завършва НХА, специалност „стенопис” през 1976 г. в класа на проф. Мито Гановски. Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис и илюстрацията.

Самостоятелни изложби: Пловдив – галерия „Ромфея”, галерия „Жорж Папазов”, галерия „Арт Спектър” и в ХГ Раднево, галерия „Бургас” - гр. Бургас, галерия „Арт Форум” - гр. Пазарджик, Исторически музей – гр. Правец.

Участва във всички изложби на Дружеството на пловдивските художници и е член на УС на Дружеството втори мандат.

Участва в редица пленери в страната – Пловдив, Сливен, Раднево, Царево, Брацигово, Велинград, Ситово, Стрелча, Смолян и др.

Участва в международни пленери в Русия, Унгария и Македония.

Две втори награди на галерия „Възраждане”.

Работи основно в областта на пейзажа, натюрморта и голото тяло. Техники – акрил и акварел.

През 2009 година печели конкурса за кураторски проект за Националните есенни изложби в Стария град и реализира проекта си със заглавие "Светът отвътре – светът отвън", номиниран за награда Пловдив през 2010 г.

В галерия „Жорж Папазов” Who let the dogs out?! е третата поредна самостоятелна изложба на художничката Вихра Григорова.

 

автор: Христина Мирчева

снимки: Личен архив

http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=13647&sid=2