Галерия "Резонанс" празнува своя 5 годишен юбилей

16.03.2015
Снимка 1

 

Календар на изложбите в Пловдив
 
 
 "Резонанс" ви кани на 5 годишния юбилей на галерията!
 
 Тържествено ще празнуваме на 22 март (неделя) 2015 година от 18.00 часа
 

 

      "Някъде отвъд доброто
                              и злото, има градина.
         Ще те чакам там."

 

За да напреднеш, първото условие е да започнеш, казва Агата Кристи.

Започнахме преди 5 години на Първа пролет. Символиката на примавера съпътства живот на галерията с вечната младост и ентусиазъм. Празнуваме нашия малък голям юбилей на 22 март /неделя/. Какво ще се случи в галерийното пространство?

Екзотичните дестинации са наш приоритет. В световен план „Резонанс” е първата галерия, стъпила на Антарктида. Във Венеция „Резонанс” имаше изложба по време на Карнавала. Два проекта представихме и в Австралия. Оттам донесох 33 кг. евкалиптово дърво и резултат е проектът, който ще видите в галерийното пространство „7 български аборигена и техния старейшина”.

Тези 5 години изминаха като миг, но всъщност бяха много дълги и трудни. На дългите 5 години са посветени произведенията на 5 художника от по 5 кв.м., а на мига от 5 години отговарят малките творби от 5 кв.см.. На този малък голям 5 годишен юбилей посвещаваме

Малък голям проект, чийто резултат са малките формати А5 от големи творци. Селекцията обхваща 100 значими български автори от миналия и този век. Получи се един вид златен фонд за поколенията, събрани в ракла /сандък/, като съкровищница. Това ще бъде един своеобразен малък Ноев ковчег-музей, който ще запази за следващите генерации най-доброто от българското изобразително изкуство. Ще се разглежда интерактивно с бели ръкавици и дигитално на монитор. Този мини-макс музей ще бъде достатъчно мобилен. Стремежът ми беше пак към формат 100, но талантливите ни автори са много повече. Проектът продължава да бъде отворен. Един реверанс към тези значими артисти, участващи в Малък голям проект е акция 7 на 7- ми април. Благодаря на всички автори, които участват с творбите си и най-вече на тези, които ги даряват за рождения ни ден. Както в цялостната си дейност, така и в този Малък голям проект, галерия "Резонанс" се стреми да събира поколенията талантливи творци.

5 е числото на промяната, на новаторството, на неочакваното, на пътешествията, на авантюрата в най-добрия смисъл. Всичко това го имаме в живота на галерията през тези 5 години. 5-цата е числото на човешката ръка, която има 5 пръста, но нито един от тях не е равен на другия. На тази човешка ръка посвещаваме акцията: Голямото рисуване на ръце. Не случайно плакатът ни е една отворена човешка длан – моята ръка. Обърнатата навън длан е поздравът на богомилите. Ръката на галерия „Резонанс” също е отворена, открита, честна, истинска, не крие нищо, достатъчно добра, но и смела, за да приема последствията от добротата си. В глаголицата буквата, която отговаря на добро, има числена стойност 5. Смелата идея и чисти намерения привличат много добри професионалисти, които са съхранили ентусиазма си. Галерия „Резонанс” разчита на тях, благодаря им.

 

Екранизацията на всички събития, случващи се в галерийното и извън галерийното пространство, са също ключова компонента, която ни отличава. Всяка една от изминалите 5 години, може да проследите на 5 монитора, разположени в изложбената зала. 

 

Нека следващите 5 години да бъдат най-изненадващите, мъдри, емоционални, събуждащи, възбуждащи, изпълнени с възможности, пътувания и приключения години. В галерия „Резонанс” винаги се стремим към различното, защото има поне 5 начина да направиш нещо в изкуството, което да бъде по-интересно, по-нестандартно, по-необичайно на границата с безграничното. Очаква ни летящ старт през следващите 5 години. Очаквайте неочакваното!

И накрая искам да завърша с едно тристишие на големия поет и философ Руми:  

              "Някъде отвъд доброто

                                           и злото, има градина.

                                                                     Ще те чакам там."

Всъщност галерия Резонанс е една такава градина, обляна от светлина.

Ще ви чакаме там...

На Първа  пролет.                                                                                                                    

 

информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева