Станимир Видев и Георги Щърбев - двоен празник в галерия "Аспект"

24.03.2015
Снимка 1

 

Календар на изложбите в Пловдив

 

              Станимир Видев и Георги Щърбев

                           изложба живопис

                   27 март 2015 – 20 април 2015

 

На 27 март 2015 в галерия "Аспект" не просто ще се открие поредната изложба, а ще има празник:  верен на традицията, Станимир Видев реди изложба на връх рождения си ден. Показвайки най-новите си платна, той прави двоен подарък – на себе си и на публиката, защото какво по-хубаво от това творецът да сподели празника със своите почитатели и да им подари едно невероятно изживяване в галерията, а приятели и фенове да имат възможността лично да поздравят рожденика и да се насладят на прекрасните картини, подготвени специално за тази изложба. Освен приятели, почитатели и ценители, творецът е поканил и младия и талантлив художник Георги Щърбев, който също ще покаже свои живописни платна.

"Направих си подарък – споделя Станимир Видев, - при мен се получи традиция. Като се обърна назад в годините, доста изложби имам на 27 март. Ние художниците сме странни люде. Обикновено казват, че човек изпада в дупка преди рождения си ден. И аз всяка година си казвам, че ще гледам точно в този период, в тези "сатурнови дупки", да не правя изложби, а да си почивам и да набирам сили, но… И както си му е редът, пак в най-трудното за овена време, аз стоя в ателието и завършвам картините си. Този път поканих с мен Жоро Щърбев. Един изключително талантлив български автор, който е пловдивчанин, но сега живее в София. Поканих го, за да споделя празника си с него. Много приятно му стана, защото аз може да се каже, че съм му учител още от времето, когато беше съвсем млад. След това той тръгна по пътя си и сега прави изключително интересни изложби. Ние много се различаваме".

 

Двамата художници се представят с по петнадесетина картини, аранжирани в отделни зали  – решение, позволяващо чудесно да изпъкне индивидуалността на всеки, като същевременно предразполага към съпоставка и сравнение.  Първото, което прави впечатление и при двамата в тази изложба, е промяна в отношението към цвета.  При Георги Щърбев се наблюдава засилена цветност, фокусът при него се измества от фактурата към формата и цвета. Стилистиката на творбите е същата, но въздействат различно именно поради своята цветност.По-интимен е и във форматите, преобладават средни по размер платна.  В същото време в картините на Станимир Видев изпъква една  лаконичност на изразните средства, понижаване на цветността,  особено във фигуралните му композиции.  Художникът разказва:  „ В сегашните ми платна има една изчистеност. Старал съм се да избягам от бъбривостта на многото цвят. Опитах да направя по-изчистени и по-лаконични неща. Някой от фигурите са направени само с едно движение и стоят някак скулптурно. И макар понякога да имам чувството, че съм рисувал тези неща, с възрастта те стават различни. Като се обърна назад и погледна предишни изложби, които съм правел на 27 март, установявам, че съм бил по-жизнерадостен. Сега нещата са някак „по-тежки“. С годините човек трупа опит  и малко умора… Показвам и няколко пейзажа от Пловдив, но, макар, че изхождам от конкретен сюжет и конкретен архитектурен обект, аз в последствие го изгубвам и остава само духът на Пловдив! Това се опитвам да направя. За кой ли път гледам картините си. И все едно гледам от прозореца си Стария град пред мен. И той ми влияе с тази архитектоника, с тези „петна“, които доминират в живописта ми…“

И така, двама пловдивчани, които са приятели, но много се различават – като възраст, като темперамент, като стил, като цвят… И все пак картините им са в една изложба, показателна за приемствеността на поколенията живописци в нашия град; изложба, забележителна с обединяването на две силни творчески натури; изложба, носеща духа на Пловдив. За двамата ще бъде удоволствие да посрещнат приятели и почитатели на откриването, защото изложбите се правят от хората и за хората, а споделеният празник е най-хубав!

            *В материала са използвани части от интервюто на Станимир Видев за сайта Europlovdiv.

 

информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева