Фентъзи роман на осмокласничка спечели шестото "Недоизречено"

30.03.2015
Снимка 1
 
Средношколци дадоха старта на новото издание в Плевен и
четоха творбите, наградени в Пловдив

 

Откъс от фентъзи роман спечели безапелационно първа награда в шестото издание на нестандартния литературен конкурс „Недоизречено”.

Авторката е 14-годишната Мария Карабова, осмокласничка във Френската езикова гимназия ''Антоан дьо Сент-Екзюпери'' – Пловдив. 

Ето какво казва за творбата си призьорката:

„Това е последната глава от първата книга на трилогията, която пиша. Разказва се за момиче, произхождащо от древен род, което се влюбва в обикновено момче и му показва тайните на света. Заедно с приятелите си спасяват света. В началото един от главните герои – лошият вампир, се бие срещу тях, но после минава на тяхна страна. Получава се любовен триъгълник между момичето, момчето и вампира. Тя трябва да избере с кого иска да бъде.”

Мария Карабова получи паричния еквивалент на наградата си в размер на 100 лв. от проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, който подкрепя финансово конкурса, както и едногодишна безплатна читателска карта от директора на НБ „Иван Вазов” – Пловдив, Димитър Минев.

Втората награда от 60 лева отиде у 16-годишния Иван Чорлев от град Стамболийски.

Третото място и 40 лв. от проф. Димитров станаха притежание на Магдалена Рангелова. Двамата също са от френската езикова гимназия в града. Сашка Гъделева, председател на Общински читалищен съюз – Пловдив, им връчи читателски карти, с които те ще могат да ползват безплатно книги в 8 читалища в града.

Специалната награда на конкурса беше връчена на поетесата Любка Славова от Пловдив заради уникалното съчетание на текст и мелодия в творбата й. Тя получи и безплатна карта от НБ „Иван Вазов“. Призът за участник над 21 години журито даде на Бехрин Шопова – Бети, която има отличие и от предишното издание на „Недоизречено”.

 

ПООЩРЕНИЯ

Поощрения този път получиха Ростислава Янкова, на 16 г., от Плевен, Мария Михайлова – 17 г., от Пловдив, Радостина Драгоева от Варна и 70-годишният Кирил Димитров от Града на тепетата. И още две безплатни карти, съответно от читалищата и от НБ „Иван Вазов”, получиха Петя Манафска от френската езикова гимназия и предишната носителка на голямата награда „Недоизречено” Евелина Кованджийска. С книги бяха почетени  Петя Геджева, 10-и клас от френската езикова гимназия, и най-малката участничка – 13-годишната Михаела Грудлева, 7-ми клас в СОУ „П. Хилендарски“ – Пловдив.

 

Докато на 13 март, петък, вървеше награждаването на победителите в пловдивската книжарница „Кафе-клуб Сиела”, в художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ – Плевен, поетесата Албена Декова даде старта на следващото, седмо издание на „Недоизречено”. Във времето, когато наградените четяха премираните си творби под тепетата, произведенията им звучаха също и в Града на бойната слава, изпълнени от членовете на плевенския Средношколски литературен клуб по творческо писане и журналистика "Смяна". Това е второто излизане на нестандартния конкурс от родния му Пловдив, след като миналата година съавторката на създателя на „Недоизречено” Стефан Бонев, Мариела Русева проведе четвъртото национално издание във Варна.

В плевенското издание на „Недоизречено“ отново ще бъдат обособени две категории: до 21 г. („21–“) и за участници, надхвърлили тази възраст („21+”). Няма ограничение относно местоживеенето на кандидатите. Текстовата матрица, върху която те ще пишат, се намира в официалния сайт на Стефан Бонев: http://stefanbonev.eu/, както и в профилите му в социалните мрежи Фейсбук и Гугъл плюс. Готовите произведения трябва да се изпращат на електронна поща: [email protected], до 24 ч. на 10 април 2015 г. Награждаването ще бъде на 24.04.2015 г. в Плевен.

През миналата година „Недоизречено” получи престижната награда „Пловдив” за проведените през 2013-а две ученически издания в ЕГ „Иван Вазов“ и ГХП „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси и съдържа ключови думи, препинателни знаци и бели полета за попълване от съответния участник. Ставайки съавтори на Стефан Бонев, кандидатите сътворяват автентични литературни произведения. Ограничения по отношение на темата, сюжета и жанровете няма. В досегашните конкурси са участвали разкази, импресии, бели и римувани стихове, дори криминалета, диалози и глави от бъдещи романи.

 

информация: Стефан Бонев

 


 

редактор: Христина Мирчева