по заглавие   по съдържание

Среща - разговор с художника Стоян Дечев в галерия "Васка Емануилова", София

06.04.2015
Снимка 1
 
На 08 април 2015 (сряда) от 18:00 до 19:00  
в галерия "Васка Емануилова" ще се проведе среща-разговор с художника Стоян Дечев.


Срещата се осъществява в рамките на самостоятелната изложба на Стоян Дечев "Изкуствена кожа", в която авторът показва скулптурни обекти, свързани алегорично с работни дрехи като втора кожа, която облича, опакова тялото. Следите от смачкването и нагъването на дрехите, отпечатъците от извършваната дейност и движения са интерпретирани от автора като "документ" за присъствие, който на свой ред свидетелства за отсъстващото тяло. Възможността да мислим за присъствието и отсъствието се поражда от самата форма на скулптурите на Стоян Дечев, материала, от който са изработени и  от техния мащаб.

В случая "традиционният" синтезен език на скулптурата е употребен от автора по сложен и алегоричен начин така че да препраща към по-големия проблем за опаковките (в случая дрехите) като стандартизиращи материални обвивки на тялото.

Изложбата показва опита на Стоян Дечев да промени тази визия за тях, да изследва възможността да мислим за дрехата през личността и индивидуалността на човешкото присъствие. Материалът гранит, използван при единия от обектите, дава усещането за монументалност, вечност и устойчивост на един нетраен обект, видимо уязвим от / в своята употреба, нагънат и смачкан в процеса на работа. Употребата на силикон при другия от обектите показва мисленето на скулптурата през процеса на нейното правене, буквално - през калъпа за изграждането на формата на обекта.

 

"Работите на Стоян Дечев са част от прокрадващата се тенденция в съвременната скулптура, характерна за работите на много от активните автори в това поле в България; тенденция, която е свързана с преосмислянето на обекта на скулптурата през процеса на неговото създаване, материала, мащаба, връзката с пространствената и архитектурна среда. Може да се каже, че това е преосмисляне на скулптурата през самия език на скулптурата." Владия Михайлова


На 8-ми април Стоян Дечев ще покаже и други свои произведения, давайки по-цялостна представа за интересите и работата си.

Срещата е част от инициативата за съпътстващи разговори с художници, която се осъществява в рамките на партньорството на галерията със Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

 


 

КОЙ Е?

Стоян Дечев


Стоян Дечев е роден през 1978 година. Живее и работи в София. През 2004 г. завършва специалност "Скулптура" в Националната художествена академия, където продължава с магистърска програма и по-късно с докторантура. В момента е редовен преподавател.

Работи в областта на скулптурата, рисунката и инсталацията. Занимава се с "универсални" проблеми чрез употребата на нови медии и разработва съвременна проблематика чрез традиционни материали и инструменти.

Има множество самостоятелни и групови изложби, сред които изложби в Mosan Art Museum, Republic of Korea (2014); National Fall Exhibitions, Plovdiv (2013); the fridge, Sofia (2012); VI emes Jeux de la Francopfonie, Beirut, Lebanon (2008); M-Tel Awards for Contemporary Bulgarian Art, Turkish Bath, Plovdiv (2008), Foundation St.St. Cyril and Methodius Awards, Sofia (2007).

 

информация: Петър Димов, СГХГ

на снимката: Стоян Дечев, "Изкуствена кожа", силикон, 185х80 см.

 


 

редактор: Христина Мирчева