"Баланс" на Марияна Василева в СГХГ

23.04.2015
Снимка 1
Софийска градска художествена галерия
ви кани на изложбата на Марияна Василева
                      БАЛАНС
 
Откриване: 04 май 2015 (понеделник) от 18.00 часа
Куратор: Мария Василева
 
 
Изложбата ще продължи до 31 май 2015 година
 
Това е първата самостоятелна изложба в България на Марияна Василева, която повече от 20 години живее и работи в Германия. Ретроспекцията представя някои от най-значителните й произведения. Подбрана е специално за пространството на Софийска градска художествена галерия и за българската публика.
Много от работите на Марияна Василева отразяват двата етапа от нейния живот и пребиваването в две различни държави, както и усвояването на нов език и нови културни и социални практики. Макар и отдавна натурализирана в Германия, художничката не прекъсва връзките си с родината. Това паралелно съществуване поражда необичайни образи и силни емоции. Спомените от детството периодически се появяват като активни проблясъци в съвременното обкръжение на авторката. Внимателното вглеждане в живота наоколо, съчетано с романтичната носталгия на миналото, създава особената характеристика на изкуството й – едновременно актуално и поетично. Тя успява да изрази по един ненатрапчив начин личните си преживявания и колизии, и да ги обвърже с конкретни социални, политически, но и глобални философски теми. Борави по неподражаем начин с разпознаваеми средства. Василева е поет и боец едновременно. В специфичното съчетаване на тези непримирими подходи се състои и въздействието на работите й.
Марияна Василева използва различни изразни средства, за да реализира идеите си. В изложбата са включени скулптури, обекти, инсталации, видеа, създадени през последните десет години и очертаващи характерния й почерк.
 
Наименования на творбите:
 
1. Общуване, 2010, неон, полиестер, 50 x 100 x 50 см.
2. Selfmade, 2011, полиестер, златна бодлива тел, 45 x 30 см.
3. От серията „Съкровищата са навсякъде“, 2008-2010
    Плат, метал, синтетика, дърво, две крушки, 200 x 120 x 50 см.
4. Просто игра, 2009, олово, алуминий, 150 x 60 см.
 
 
КОЯ Е?
Марияна Василева
 
Марияна Василева е родена през 1964 г. в Антоново, България. Прекарва ученическите си години в Стражица. 1994-2000 следва в Университета по изкуствата в Берлин, където живее и днес.
Работи в областта на видеото, скулптурата, рисунката и инсталацията. Организирала е много самостоятелни изложби в Берлин, Есен, Аугсбург, Окланд, Лион, Сидни, Палма, Торонто, Бремен, Сан Хуан, Монреал. Участвала е в биеналетата в Бусан, Москва, Варна, Шумен, Сидни и Познан, както и в десетки групови изложби по целия свят. 
информация и снимки: Мария Василева, куратор, СГХГ
 

 

редактор: Христина Мирчева