АНГЕЛ ГЕШЕВ И "НЕБЕСНА МУЗИКА" В АРТ ЦЕНТЪР ФОРУМ, СОФИЯ

24.03.2013
Снимка 1

„Информацията не е знание, знанието не е истина, истината не е красота, красотата не е любов, любовта не е музика... Музиката е над всичко!”

                                                                                                      Франк Запа

 

На 21 март 2013, след повече от петнадесет години отсъствие от българската сцена на изкуствата, художникът Ангел Гешев откри своя изложба в Арт център Форум. „Небесна музика” обединява повече от 50 голямоформатни творби. Ангел Гешев, който от 1993 живее в Китай, демонстрира интересен стил, преплитайки далечноизточната с българската култура. „Експозицията доказва силата на всеобщото – че светът вече е едно цяло”, споделя Ваня Атанасова, директор на галерията.

На светското откриване в арт център Форум на „Георг  Вашингтон” 24 присъстваха и много официални гости. Авторът и галеристите дълго време разговаряха със специалния си гост Негово Величество Симеон Втори, който високо оцени творбите на Ангел.

Думи за Ангел Гешев

„Глаголицата е огромно изкушение за художника.

Практически не съм виждал никога „творби”, инспирирани от арменската или етиопската азбука (които са много подобни), но кой ли не се е пробвал да интерпретира глаголицата – от Александър Лудколев до Богдан Александров.

Но никога до сега не съм виждал такова проникновение в знака, каквото ни предлага Ангел Гешев. Защото той търси в графичните параметри на звуците именно тяхната знаковост. Убеден съм, че за това му помага, към това го връща опитът му на човек, живял дълги години в Китай.

В органичната среда на една йероглифна традиция – консервативна, защото е осъзнала собствената си поливалентност, Ангел Гешев се връща към глаголическите си корени, към предела между езичеството и християнството. Към непосредствеността на вярата и нейното иконично догматизиране. Или към иконизирането на думите и изобразяването на словото.

На времето Васил Йончев пишеше дебели книги, в които се опитваше да докаже чисто изобразителната логика на глаголицата. И те оставаха достояние на едно елитарно (хуманитарно и художествено) малцинство.

Днес Ангел Гешев иска да приобщи към изначалната сакралност на тези знаци и символи мнозинството.

Една нова мода по изтока днес подтиква мнозина български графомани към подражание, например на японското хайку. Колцина от тях обаче могат да импровизират върху дълбините на старобългарското „Аз”, „Ести”...

Колцина могат да пресъздадат на модерен език „Азбучна молитва”?

По същество Ангел Гешев не се опитва да прави точно това. То може би би профанизирало неговите усилия. Те отиват по-далеч. Те са напомняне и за това, че зад чисто симеотичната изразност на глаголическите знаци седи и една прекрасна изобразителна и графична, а защо не и декоративна КРАСИВОСТ.  Което ги приближава и приобщава до изкусителната, мистична (не)разгадаемост и екзотичност на китайските йероглифи и друмските руни.

За мен тези опити са възхитителни и безпрецедентни. Но и с нещо ми напомнят подвига на Можайлис за визуализиране на музиката, „четейки” различно от музикантите нотното писмо. Или за тези на Янис Ксенакис да нотира, да музицира собствените си рисунки, превръщайки ги в осезаема мелодия.

„Информацията не е знание, знанието не е истина, истината не е красота, красотата не е любов, любовта не е музика... Музиката е над всичко!”, беше написал някога Франк Запа. А аз ще напиша – това е! Защото това, което държите в ръцете си, всъщност е музика!

                                                                               Доц. д-р Петър Змийчаров

                                                                               (със съкращения)

Кратки биографични данни

Ангел Гешев е роден през 1962 година в Пловдив. През 1981 завършва ССХУ за Сценични кадри, Пловдив, а през 1993 – МГАХИ „Суриков”, Москва, катедра „Графика”, магистър.

Работи в Московското студио на Руската академия за изобразително изкуство. Творчески директор на „А&Y” Студио, Пекин, Китай.

Има над 12 самостоятелни изложби и множество участия в общи прояви в България, Китай, Русия и Тайван.

Творби на Ангел Гешев са част от следните колекции:

Национален музей на изобразителното изкуство, Пекин

Национален музей по изящни изкуства „Пушкин”, Москва

Министерство на културата на Русия, Москва

МГАХИ „Суриков”, Москва

Национална художествената академия, София

Градска художествена галерия, Пловдив

Музей „Zumerly”, Ratgers University, USA

Колекция “Delta Airlines”, Москва

Държавна агенция за българите в чужбина, МС на РБългария

Народно събрание на РБългария

Инкомбанк, Москва

Негови творби притежават колекционери от Азия, Европа, Северна Америка.

След представянето си в София Ангел Гешев ще открие своя изложба и в Пловдив под надслов „Завръщане”. Художникът ще се „завърне” в галерия „Жорж Папазов”, Легис център на 28 март 2013 година точно в 18.00 часа.


текст: "Диаскоп"

снимките са предоставени от художника Ангел Гешев