Изложба живопис на Емил Стойчев в Национален музеен комплекс, София

05.05.2015
Снимка 1

ЕМИЛ СТОЙЧЕВ

ЖИВОПИС

12 май 2015  – 26 юли 2015

 

Вернисаж на 12 май (четвъртък) от 17.00 до 20.00 часа

пл. "Княз Александър I" № 1

 

Изложбата е съставена от 122 платна собственост на автора, създадени в периода 1950 - 2015 година.

 

"Голяма част от произведенията са от моята лична колекция. Изложбата няма окончателни контури освен тези на времето. Всяка картина има своя функция и значение в това време. Става въпрос за кодове, които създават уникалността на моите картини. Не бих използвал думата "стил", която е способна да заключи художникa в една формула, дa го "облече" в един единствен костюм. Изложени са няколко цикъла. Един от последните е "Мракът", който показвам за първи път" – споделя авторът.

 

Изкуствоведът Иван Маразов пише в каталога към изложбата: "Когато говорим за изкуството на Емил Стойчев, наред с чисто пластическите му измерения, несъмнено трябва да изтъкнем обстоятелството, че той със и във всяка картина превежда духовните измерения на своята вътрешна вселена".

 

КОЙ Е?

Емил Стойчев

Емил Стойчев е роден през 1935 година в София. Наследник е на стара зографска фамилия. Творческата му биография започва в началото на 60-те години, когато една от изложбите му е спряна. Тогава негов колекционер купува почти цялата експозиция.

През 1972 година художникът показва за първи път своя сбирка зад граница, в Берлин. В началото на 90-те години се преселва във Франция и през 1993 година  кметството на Париж му организира голяма ретроспективна изложба в двореца Багател.

Емил Стойчев е носител на много награди и отличия, сред които орден "Стара планина"  І-ва степен и орден "Св.Св. Кирил и Методий" с огърлие. Удостоен е с Националната награда за живопис  "Захарий Зограф" през 2010 година, двукратен носител е на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора – през 1979 и 1985 година. Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия в София.

 

информация: Маргарита Андреевска, "Връзки с обществеността"

 

Свързани статии:

"Цветя за Георги Трифонов" в галерия "Жорж Папазов"

 


 

редактор: Христина Мирчева