"Връзки" от керамика на Румен Нечев в галерия "Дяков"

09.05.2015
Снимка 1

 

Календар на изложбите в Пловдив

 

На 14 май (четвъртък) 2015 от 18.00 часа галерия "Дяков" ще открие изложба керамика на художника Румен Нечев.

Изложбата е под надслов "ВРЪЗКИ. Пипането - задължително!" и ще продължи до 26 май 2015 година.

 

За творческите си постижения Румен Нечев е премиран с редица български и международни награди: Варна, Пазарджик, Южна Корея, София, Истанбул, Бургас, симпозиум „Оскар Кокошка” в Австрия...

Носител е на годишната награда на Галерия „Дяков” за 2004, а през 2013 е удостоен с награда „Пловдив” за изобразително изкуство за изложба, осъществена също в галерия „Дяков”.

Освен в графичните техники и работа с хартия, през годините Румен Нечев проявява интерес и към живописта и керамиката, техники поднесени с вкус и елегантност, посрещнати с любопитство и интерес от публиката.

Настоящата изложба, със съвсем сериозни търсения във възможностите на керамиката, е поднесена с известна лежерност - "ВРЪЗКИ. Пипането - задължително!"

 

Ето какво пише изкуствоведът Галина Лардева за Румен Нечев:

"Румен Нечев е от поколението художници, които осъвремениха и обогатиха традиционното схващане за българската графика, преминавайки границите на черно/бялата схема и превръщайки графичния лист в уникално произведение на изкуството. Началото на този процес е в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век, когато в работите на редица млади графици все по-настойчиво започна да се появява цветът като равностоен компонент в графичния образ, да се усложнява повърхността на  графичния лист с релефни и фактурни зони, да се смесват все повече графични техники, предоставящи възможност за по-концептуално обусловени композиционни решения.  В този контекст творчеството на Румен Нечев има своето ключово място, а неговата графика се наложи като едно от най-разпознаваемите, специфични и любопитни съвременни присъствия. " (Още прочетете тук)

 

КОЙ Е?

Румен Нечев

Румен Нечев е роден в Смолян.

Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а след това  специалност „Графика” при проф. Христо Цацинов във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в галерии в страната и чужбина и е участник в редица международни проекти, биеналета - Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна... и триеналета на графиката - Банкок, Канагава, Белград, София и други.

От 1992 година е канен и  представя свои работи в поредица от кураторски проекти с графика и хартиени обекти в България и чужбина.

 

информация: Анна Дякова, галерия "Дяков", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева