Абстрактни техники на Генчо Накев в галерия "Аспект"

09.05.2015
Снимка 1

 

Календар на изложбите в Пловдив

 

Следващата изложба от пролетния цикъл в галерия "Аспект" реди софийският художник Генчо Накев. Той е един от авторите, с които галеристката Олга Петрова работи още от създаването на галерията преди десет години и който е добре познат на пловдивската публика - като творец с подчертано модерно мислене и абстрактен изказ.

За живописеца е чест да представи част от най-новите си творби първо на пловдивската публика в периода от
13 май до 02 юни 2015 година.

 

Мотиви, схеми, текстури и детайли, контрасти на контури и флуидност в рамките на по-голям образ - слоеве,  създадени с помощта на смесени медийни абстрактни техники с акрил, мастило, сух пастел, хартия и тъкани.

Взаимодействието и ритмичните движения,  както и целеустремеността на променливи елементи от привидно еднакви малки парчета, ленти и ръбове в сложни структури и текстури изграждат скулптурното измерение на живописната повърхност. Поставянето им във формация, издигнати или потънали далеч в картината, добавят нова стойност към въздействието. Решаването на композиционните проблеми притежава напрежение под спокойствието и спокойствие под напрежението. Концентрираната форма на геометрични абстракции от очертани структури и сложно балансирани цветови палитри застава във фокуса на серия от творбите като овладяване на асоциации и чувства за дълбоко кодирани посетени или имагинерни места. Игривото използване на цвят и пространственото присъствие на геометрията като пъзел или оптична илюзия търсят да задържат формата. Цветът с неговите качества като грапавост, гладкост, блясък и т.н. добавя емоционален смисъл далече отвъд формалните очертания.

           

"Колоритът е предметен, наситен с форма и далеч от безплътността на класическата абстракция. Като се прибави и сложната фактура, към която творецът е особено пристрастен, защото е средство на израз на въображението и защото символизира привързаността му към земята, се получава онова настроение, специфично за нашите географски ширини. То носи топлина и овладяна драматичност, то спотайва болка и радост в едно цяло. Релефът на фактурата със своите натрупвания, престъргвания, преливания и велатури в платната на Накев е уютен микрокосмос, където криволичат линейни пътечки, и на които може дълго да се любуваш. Изкуството на този художник обича да се разполага на границите – между абстрактност и фигуративност, между линейност и живописност, между форма и безформеност. Има и визуализирани граници – те често разсичат двете половини на платното, едната в студени тонове, другата в горещи, едната потънала в естетска „бъркотия“ от форми, другата минималистично решена в доминиращ равен тон, едната динамична, а другата съзерцателна."

проф. д-р Милена Георгиева
 

 

КОЙ Е?

Генчо Накев

Генчо Накев е роден през 1962 в гр. Казанлък. През 1981 завършва ССХУ “Дечко Узунов” – гр. Казанлък. През 1987 – ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност „живопис“.

Представял е изкуството си в множество индивидуални и колективни изложби и форуми в България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Габрово, Сливен) и в чужбина - Германия, Франция, Австрия, Ливан, Италия, Белгия. Участва в национални и регионални изложби на СБХ в България.

Негови творби притежават галерии в София, Плевен, Габрово, Видин и Добрич; частни колекционери от България, Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Англия и Турция.

 

информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева