Уникална колекция от 100 гравюри (18 - 20 век) в Градска художествена галерия - Пловдив

14.05.2015
Снимка 1

Календар на изложбите в Пловдив

 

Заповядайте на 15 май 2015 от 18.00 в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър І" № 15, на откриването на изложба "Съхранената художествена памет на един френски колеж в България" – колекция от 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри от периода 18 в. – началото на 20 в., собственост на галерията.

 

В голямата си част това са гравюри на мед от ателието на Лувъра ("Chalcografie de Louvre"), но има и произведения, гравирани и отпечатани извън Франция, както и по-късни оригинални офорти.  Колекцията гравюри е предадена през 1952 на Художествена галерия – Пловдив след закриването на пловдивския френски мъжки колеж „Св. Авустин”, чието притежание е била.  

Гравюрите ще бъдат показани пред публика за първи път. Организатори на събитието са Градска художествена галерия - Пловдив и Министерство на културата, а партньор е Общински институт "Старинен Пловдив".

Сюжетите на гравюрите могат да бъдат разделени в различни групи: библейски, евангелски и църковни сюжети; митологични; исторически; анималистични; портрети; сцени от семейния бит; селски сцени; парадни и дворцови сцени; пейзажи; исторически и т.н. Това разделение е условно, защото в много от произведенията наблюдаваме смесване на жанровете. Част от портретуваните хора са исторически личности или църковни деятели. Често в пейзажите и битовите сцени присъстват диви или питомни животни. Природни или градски пейзажи стават фон на сложни фигурални композиции, митологични сцени и портрети, което е една от основните характеристики на европейското изкуство от 16-19 век.

 

информация: Вихра Григорова, Полина Станчева, ГХГ - Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева