"Измислена история" на Надежда Олег Ляхова в галерия "Юзина", София

14.05.2015
Снимка 1
Галерия Юзина, ул. Московска 11
Европейска нощ на музеите и галериите София 2015
 
Надежда Олег Ляхова. Измислена история
 
16 май 2015 (събота) 19.00-24.00 часа
 
Куратор: Мария Василева

 

"Купихме стара къща в планината. Къщата беше натъпкана със следи от нечий живот. Цяло лято разчиствахме потънали в пепел, сраснали едно в друго неща: легла, шкафове, съдове, дрехи. Хвърляхме всичко от чардака долу на поляната. Каквото останеше цяло, го запазвахме. Сред прогнилите остатъци от дървен скрин се разпиляха снимки: млад мъж на бял кон, две момиченца с рокли на точки, група войници…

Събрах снимките, обадих се на наследниците и им предложих да си ги вземат. Те отказаха. Помислих си да ги изхвърля, но не можах."

Надежда Олег Ляхова

 

Надежда Олег Ляхова обича да разказва истории. Много често във видеата, които прави, това са истории на образи или истории, създадени от образи. За нея визуалният свят като че ли е по-плътен, наситен и смислово многопластов от този на думите. Думите присъстват сравнително рядко в работите й. Но не и в този случай. В това видео (13 мин. 17 сек.) художничката говори. Може би защото за първи път не се осланя само на изображенията и на това, което те й дават. Към техния разказ добавя, надгражда още един сюжет – фантазен, но базиран на опита и личните си преживявания. Интересно е, че при цялото това говорене – визуално и словесно, се получава безмълвен отрязък от времето. Той е такъв, какъвто е. Наслоен от истории, прах, разруха и преживявания, едновременно красив и ненужен.

 

КОЯ Е?

Надежда Олег Ляхова

Надежда Олег Ляхова е родена през 1960 в София. Живее и работи в София. Художничката е известна със способността да „улавя“ и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения. Умението да забележи онова, което другите не виждат, да „извади” нюансите и от най-делничната ситуация или от най-обикновената случка, я превръщат в един от най-чувствителните съвременни автори.

Сред по-важните й самостоятелни изложби са: „еко истории”, Contemporary Space, Варна; 2013„1001 желания”, галерия Аросита, 2013; „Рамки“, Софийска градска художествена галерия, 2013;  „еко истории“, Склада, София, 2011; „Глобално и дългосрочно ситуацията е положителна“, Софийска градска художествена галерия, 2009; „Умерен оптимизъм“, ул. 6-ти септември № 9, София, 2008; Надежда Олег Ляхова, Център за съвременно изкуство, Панчево, Сърбия, 2008; „Софийски лъвове“, Artists' Association fabs, Варшава, Полша, 2006 и Гьоте-институт, София, 2005; „Vanitas“, Музей на изкуството, Йокохама, Япония, 2004. През 2009 печели наградата Гауденц Б. Руф.

 

информация: Мария Василева, куратор, СГХГ

 


 

редактор: Христина Мирчева