Юбилейна изложба - скулптурни "Откъси от 60" на Зиятин Нуриев в галерия "Резонанс"

15.05.2015
Снимка 1

Календар на изложбите в Пловдив

 

              Галерия „Резонанс” Ви кани на

       юбилейната изложба на Зиятин Нуриев

                           ОТКЪСИ ОТ 60

         Откриване: 15 май 2015 от 18.00 часа

 

Преди години, в средата на осемдесетте, нарисувах няколко скици на старото турско гробище край град Балчик, което беше част от планиран цикъл рисунки. По това време имах чувството, още по-силно сега, че тези монументи на вечността и скулптурите на Зиятин Нуриев имат общи народностни и духовни корени. Малко по-рано Зиятин изложи работите от този смел цикъл от скулптури, наречен „Те стоят на земята”, който беше толкова ясен пластически, както и изразяваше съзнанието на творец, цитиращ паметниците в трудни времена.

Има артисти, чиито съвсем първи творби показват отпечатъка на  художествен интегритет и творческа зрелост. Такива бяха творбите на Зиятин, те носеха знака на вечността. Те носят впечатлението, че времето набира духовен опит и сила да роди творби, пластични в структурата си и ритуалност в създаването на форми, белязани от сила и вярно затворени в себе си, форми, родени от земята, стабилно стоящи във времето като камъни, материализирайки и напълвайки пространството с енергия, общувайки с Бога. Зиятин Нуриев е един от малкото съвременни скулптори, комбиниращ органично духовното с пластичността, чиито работи внушават дори в най-дребните си форми впечатлението за монументален храм и необяснима загадка. В този смисъл всяка от работите на Зиятин, без значение фигуративна или чисто пластическа, носи огромна вътрешна енергия, която разкрива формата отвътре, създава и разрушава подред, за да пресъздаде и организира пространството по начин, който само опитен творец може да направи, творец, който преминава през времето с голямо познание, чистота и тъга. Време, което изтрива всичко преходно, побеждава насилието и изкушенията на материалния свят, запазва важното в изкуството – вечността.

Светлин Русев

 

КОЙ Е?

Зиятин Нуриев

Скулпторът Зиятин Нуриев е роден през 1955 в с. Мост. През 1982 завършва Художествената академия в София, специалност скулптура. 

От 1982 до 1990 година има десетки самостоятелни изложби в страната и излага в престижни световни галерии като Вакко, Афродит, Тоямура.

От 1990 година живее и твори в Истанбул, Турция.

Изложби и изяви по света:

Международен симпозиум по скулптура в Оронско, Полша-1986; Симпозиум по  скулптура в гранит - остров Авша,Турция, 1993; Първи Симпозиум по скулптура в камък - Ялова,Турция, 1995; Участие в Международно Триенале по скулптура - Тоямура, Япония, 1997; Проект Беседване по душа, Киото 2003, художествена галерия Раку-Киото, Япония, 2003; Международен Симпозиум по скулптура-Фуертовентура,Канарски острови, 2004, 2005; Самостоятелна изложба в галерия Симончини - Люксенбург, 2005; Международен Симпозиум по скулптура в мрамор - Сарайлар, остров Мармара,Турция, 2005; Самостоятелна изложба в галерия Резонанс, Пловдив, 2013, Самостоятелна изложба в галерия Ъшък, Турция, 2014.

Част от наградите:

1-ва награда от Международния симпозиум на скулптурата Бургас - 1982; Награда на Съюза на българските художници на Националната младежка изложба - 1985; Награда на Съюза на българските художници за  скулптура от 1987; 1-ва награда от изложба Скулптура на открито, Варна - 1987; 1-ва награда от изложбата Пирин – Благоевград - 1988; Награда на Румели Холдинг Конкурс за скулптура - 1998; 1-ва награда от Конкурс Скулптура за входна артерия на град Трабзон, Турция - 2002. От 1985 година е член на Съюза на българските художници. Понастоящем живее в Истанбул и преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства в Университета Мармара.

 

информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева