Художествена фотография на Соня Станкова в галерия "Дяков"

23.05.2015
Снимка 1

19 години галерия "Дяков"

 

На 28 май (четвъртък) 2015 година от 18.00 часа галерия "Дяков" ще отбележи 19 години от своето създаване с фотографиите на известната пловдивска майсторка на фотото Соня Станкова.

 

Фотограф-художникът Соня Станкова получава това звание за творчеството и таланта си през 1990 година.

През годините обект на творческите й търсения са изследвания на студийния портрет и изключително персоналното изучаване на околната среда и човешкото присъствие в нея. Произведенията на фотографа Соня Станкова са базирани на специфична гледна точка и неподражаем личен почерк. Точно това предизвиква интереса на частни колекционери и публикации в списания, като COLOURS OF BENETTON, MARY CLAIRE ITALY, PHOTO EYE, PHO- България...

От 1982 и до днес е участник в международни и национални фотографски проекти, автор е на 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, които не могат да бъдат изброени в този текст. Ето само някои от тях:

„Приказки за щедрото дърво”- Пиаченца, Италия; Фотографски център Солун - „Нов маршрут по време на криза”; в Парма, самостоятелна изложба в Bulgarian Consulate in New York City, FOTO FESTIVAL UNION – Creators of European Photographi в Лодз, „Хората на Пловдив”, Месец на фотографията в София - многократно, Международни фотографски срещи Пловдив, над 30 самостоятелни изложби.

Носител е на наградата на KODAK за 2006 - пътуване до Бразилия.

Изложбата от художествени фотографии, която ще бъде представена на публиката от 28 май до 30 юни 2015, е изградена от специално създадени за галерия „Дяков” произведения.

 

информация: Анна Дякова, галерия "Дяков", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева