Пловдив чете 2015 започва!

01.06.2015
Снимка 1

 

Закриваме "Младият Пловдив чете". Започва "Пловдив чете" 2015

 

На 01 юни 2015, след повече от 25 мероприятия, МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ приключва с ПАРАД НА ПРИКАЗНИТЕ ГЕРОИ. Шествието тръгва от Римски стадион към пл. „Стефан Стамболов” в 11.00 часа. На сцената пред Община Пловдив деца и артисти от Кукления театър ще изпълняват песни, танци, стихотворения, скечове, ще има и гатанки с награди от издателствата „Хермес” и „Жанет 45”.

 

В тринадесетото издание на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ с домакин Издателство „Жанет 45”, което ще се проведе от 8 до 14 юни 2015, ще участват над 40 издателства и над 130 писатели, поети, преводачи, литературни критици, журналисти, художници, музиканти. Поради големия интерес от страна на издателите, културната програма започва с предфестивална програма със събития на 3-ти и 4-ти юни, а в дните на фестивала се случват по няколко мероприятия в часовете между 17 и 19 часа, но пък читателите могат да изберат автора, с когото искат да се срещнат.

 

Тържественото откриване на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2015 е на 9 юни от 19.30 в Античния театър, когато ще бъде връчен ОРФЕЕВИЯ ВЕНЕЦ за високи постижения в съвременната поезия и наградата „Златна четка” за художествено оформление на книга. Със специалното участие на Джанис Харингтън (САЩ), Хилда Казасян и „Венци Благоев джазтет“, Валя Балканска , Хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева при Общински детски комплекс –Пловдив и Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска при ОДК-Пловдив. Ще бъде прожектиран и филмът „Пловдив чете” – дело на талантливите Крум Филипов и Иван Палейков.

Пловдив ще заприлича на отворена книга с по осем-девет мероприятия на ден – пърформанси, мултимедийни представяния, срещи с автори – всички съобразени с желанията на издателствата кои свои автори искат да представят. Специален гост на Пловдив чете е Христос Хартомацидис (Гърция). Чест за града е, че един от най-силните български автори, Анжел Вагенщайн, ще бъде представен по време на фестивала. На специални авторски вечери в Драматичен театър Пловдив Александър Секулов и Недялко Славов ще разговарят с читателите си. Отбелязваме 100 години от рождението на Петър Увалиев в разговор с Бригита Йосифова.

Виктор Самуилов, тазгодишният носител на наградата „Константин Константинов“ бе гост на „Младият Пловдив чете“ и е почетен гост на НБ „Иван Вазов“ на Пловдив чете. Ще чете стихове от последната си книга за деца „Не е честно“ и ще връчи наградите „Читател на годината от 5 до 105“.

Сред утвърдените имена в съвременната литературна критика и съвременна българска проза и поезия с участие в Пловдив чете 2015 са проф. Светлозар Игов, Благовеста Касабова, Бойка Асиова, Весела Люцканова, Георги Мишев, Красен Камбуров, Стефан Бонев, Чавдар Ценов, Людмил Станев, Мария Донева, Таньо Клисуров, Николай Ламбрев-Михайловски и новите гласове в литературата Стефан Иванов, Деница Дилова, Георги Томов и др. Традиционно се представят литературните списания: „Страница“ и „Granta България“ с последните си броеве.

 

На 11 юни 2015 - Римски стадион, 20.30 часа:

ПОЕТИТЕ ЧЕТАТ - една вечер посветена на поезията с участието на Благовеста Пугьова, Иво Рафаилов, Илиян Любомиров, Йорданка Белева, Йорданка Керемедчиева, Людмила Миндова, Рене Карабаш, Росен Карамфилов, Христина Мирчева, поетите и музиканти Емануил А. Видински и Петър Чухов от Par Avion Band.

 

Гостуват преводачите Румен Стоянов и Емил Минчев, музикалните журналисти Румен Янев и Емил Братанов, художниците (графични дизайнери) Люба Халева и Райчо Станев.

 

В рамките на "Пловдив чете" Община Пловдив ще обяви седмото издание на Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания и ще бъдат връчени Националните литературни награди "ХРИСТО Г. ДАНОВ" (Община Пловдив и Министерство на културата).

 

"Алея на книгата" Пловдив 2015 се организира от "Асоциация Българска книга" и продължава от 8 до 14 юни 2015.

Събитията са част от културната програма на Община Пловдив и Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Очакваме гости от цялата страна.

Цялата програма в дни и часове на сайта на издателство "Жанет 45" тук
Събития и участници може да следите във Facebook тук

 

информация: Организаторите

 


 

редактор: Христина Мирчева