Йоана Стоянова: "Анестезия против позитивните отговори на болката?"

02.06.2015
Снимка 1

Плъзгащото се по вълните яйце – вечно възобновимият потенциал на спъващата се в себе си възможност.

Тихото желание да привлечеш киселостта и настръхването от погледа във вкуса, от вкуса – в мъдрите органи на приемането – до отделителната система. Дялкането на доверчива към краткост нощ на споделяне, която обаче не е компромисна доза несъхранено Небе, а нов фермент със собствен цвят и „музически предмети“.

 „Със“ и „без“ са в погледа и са решение-издръжливост колко август може да поемеш в обятията си, без да се самозадушиш. 

Вграждането на погледа в края, в закотвените турбуленции на дъното, вместо упойка? Анестезия против позитивните отговори на болката?

„Благословена болката –
даде ми да те позная
и в този живот.“
 

Семето на чуждия пулс предлага възможност за различно утро.

Вечното преодоляване на хоризонта, който все се изплъзва и в чиято събирателност се помиряват смисълът и дълбочините на вкуса. Преодоляването на мнимите въпроси е сякаш във виграването на подводните им усуквания – в стисването на думите в опомняния с неясен срок на годност. И поглед, вграден в началото на Другия.

Иглика Дионисиева, “Déjà vu Hug”, Scalino, 2015

Снимка: ©Scalino, 2015

 

КОЯ Е?

Йоана Стоянова

Йоана Стоянова (Лила Ли) е родена на 8 март 1992 г. в Горна Оряховица. Завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 година.

Занимава се с фотография и преводи от английски. Неин превод е включен в изданието на „Идеи в мениджмънта и политиките за култура 2007-2013“ от 2014 г. Има и няколко поетични публикации в „Литературен вестник“ и в онлайн книгата „Manu propia“. Активно се занимава и с доброволчество и НПО с гражданска насоченост.

 

ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА

В сряда, 3 юни 2015 от 19.00 часа, заповядайте в “Ателието” (на ул. “Цар Самуил” 50), където сред приятели в София ще представим втората книга в нашата цветна серия с поезия – “Dejà vu Hug” от Иглика Дионисиева.

Книгата е реализирана с подкрепата на Община Челопеч и скоро ще съобщим и датата на представянията в Челопеч и в Пирдоп, които планираме да направим този месец. (Scalino)

 


 

редактор: Христина Мирчева