НОВИ КНИГИ: Георги Николов и "Пушачът"

10.06.2015
Снимка 1

 

В рубриката "Какво да четем?"

Харуки Мураками е категоричен: „Светът, в който живеем, е антиутопия”. В българската литература антиутопията заема все по-предни позиции заради възможностите на жанра да пресътворява дефективния модел на действителността – социална, политическа и пр. – в гореща сатира.

Един от главните герои в романа „Пушачът” се казва Бойо Емилов. Това „преобърнато” име още в първото изречение отключва една от сюжетните линии на романа – чрез пародията в комична светлина е представена ситуацията със забраната на тютюнопушенето на публични места. Здравни инспектори дебнат, преследват, залавят и наказват пушачите, нарушители на закона.

Читателят има усещането, че сюжетът ще се разгръща най-вече като политическа и социална сатира, но постепенно и увличащо повествованието изтегля нова нишка – на красива романтична история. В спомените на двамата главни герои се завръща младостта: първата цигара, момичето от виенското колело, което от цигарения дим издухва въздушни сърчица, любовта, мъжките приятелства, предателствата…Пародийното, романтичното, комичното, драматичното неусетно се оплитат в една история, която не позволява на читателя да я изостави нито за миг.

Като редактор и пръв читател на „Пушачът” пожелавам и на следващите му читатели истинско удоволствие от срещата с този нов български роман.

Керана Ангелова

 

Георги Николов, "Пушачът"
изд. "Знаци", 04 юни 2015
Редактор: Керана Ангелова
Художник: Невена Ангелова

 

Георги Николов и "Пушачът" в "Диаскоп" тук

 


 

редактор: Христина Мирчева