"Голо тяло" - 110 години от рождението на Васка Емануилова

15.06.2015
Снимка 1
ГОЛО ТЯЛО
 
Скулптура и рисунки от колекцията на СГХГ
 
17 юни 2015 - 12 юли 2015
 

Изложбата се посвещава на 110 - годишнина от рождението на известната скулпторка Васка Емануилова. Със собствения си естетически възглед и присъствие, тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството ѝ е свързана със важни постижения в областта на голото тяло. През целият си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота. Васка Емануилова го открива за себе си и за нашето изкуство отново, по новому. За нея това е сюжет, който съдържа в себе си не само физическата достоверност на натурата, нито само формалните търсения, а нещо по-дълбоко, свързано с духа и живота.

През годините в колекцията на СГХГ са откупувани  творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. В 1999 г. е представена изложбата „Голо тяло“, организирана в Градската галерия. В нея са показани множество живописни платна и няколко скулптури.

Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активния творчески период на Васка Емануилова. Освен нейни творби, в експозицията  са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 творби – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията.

Посетителите ще видят произведения от:

Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев , Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев, и др. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев, Георги Павлов – Павлето и др.

Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.

Екип: Аделина Филева, Пламен В. Петров, Станислава Николова

 

Наименования на произведенията:
 
1. МАРКО БЕХАР /1914 – 1973/
ГОЛО ТЯЛО, 1968
туш, 31,5х24,4 см
СГХГ
2. Васка Емануилова
На морския бряг, 1946
теракота, 119х46х75
СГХГ
3. ТОМАС КОЧЕВ /1940 – 1997/
ЦИКЪЛ ФИГУРИ IV
молив, темпера, туш, 31,5x18,4 см
СГХГ
4. ЛЮБЕН ДИМАНОВ, р. 1933
ЖЕНА В СВЕТЛО, 1983
колаж, молив, 65х53,5 см
 
 

информация: Организаторите

 


 

редактор: Христина Мирчева