Премиера на стихосбирката "Слабини" от Васил Прасков

08.07.2015
Снимка 1

Издателство "Пергамент" Ви кани на премиера на стихосбирката "Слабини" от Васил Прасков.

Събитието ще се състои на 10 юли 2015, петък, от 18:30 в клуб "Neu Berlin", ул. "Султан Тепе" 18, София.

Книгата ще бъде представена от поетите Георги Милев, Божидар Пангелов и Лъчезар Лозанов. Стихотворения от нея ще чете Стефан Гончаров. Редактор на книгата - Марица Колчева, художник на корицата - Иво Рафаилов. Книгата е в памет на Ваня Константинова.

 

Васил Прасков е истински литературен маргинал и точно тази маргиналност го спасява във времената, в които поезията се отдалечава от литературата и се превръща в социална поза. Неговият отговор е да бъде смел и директен. Васил Прасков пише като човек, изправен до стената. Пестелива и оголена в своята форма, поезията му носи необходимата жестокост, която ни изважда от летаргията и ни кара да осъзнаем не много приятни истини. „Слабини“ е книга за хората, които си позволяват да бъдат слаби, да се влюбват, да губят любовта си, да я надмогват, това са същите хора, които могат да си позволят и да бъдат силни. „Слабини“ не е удобна книга и поради това, тя ще бъде премълчана. Драги мълчащи, не забравяйте - тишината умножава поезията, а в тази книга има много поезия.

Владислав Христов

По-любовно нещо не съм чела... не ми звучи романтично, по-скоро - драстично, любов не ми се връзва с романтика... кърваво ми звучи.

Ваня Константинова

Тази книга е като радиацията откъм Чернобил. Половината литературно население ще се изпокрие. Радиацията е нещо като СПИН - не знаеш, що те сърби, но едно е сигурно - ще умреш. Някои се надяват да се опазят от вредното влияние на Васил Прасков... нямат шанс.

Лъчезар Лозанов

Отдавна не съм бил толкова радостен и тъжен едновременно. Разбира се, повече радостен. Ръкопис, отхвърлен от толкова издателства и дори институции. Авторът няма нужда от повече популярност!

Георги Милев

 

КОЙ Е?

Васил Прасков

Васил Прасков е роден през 1975 г. в София. Завършил е “Философия” в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на книгите със стихове - “Малките” (изд “Аудитория”, 1992) и “География на времето” (излиза с конкурс на “Литературен вестник”, 1996), както и на сборника с проза “Arest.com” (изд. "Пергамент", 2014) В края на 90-те години на миналия век е гост-редактор във вестник “Литературен форум” (на месечното приложение за ъндърграунд и субкултура "Мухозоли"), както и водещ на рубриката “Идиот” в същото издание.

От 1990 г. до днес има множество публикации в периодичния литературен печат, както и в различни електронни издания (включително кинокритика и текстове с религиозно-философска насоченост).

Един от основателите на групата за културен тероризъм “Рамбо 13".

 

информация: Организаторите

фото: Светослав Коев

 


 

редактор: Христина Мирчева