"Миниатюра върху чемширово дърво" на Янко Ненов в галерия "Дяков"

29.08.2015
Снимка 1

На 1 септември 2015 (вторник) през целия следобед и с кратка церемония в 18.00 часа ще бъде открита изложбата "Миниатюра върху чемширово дърво" на известния български художник Янко Ненов.

Янко Ненов е завършил "Графика" във Велико Търново. Интересите му като творец са и в областта на живописта, керамиката, скулпурата от дърво, камъка. Но истинската му сила, най- големите  му творчески достижения, са в областта на миниатюрата върху чемширово дърво, което той счита за идентично със слоновата кост - достатъчно хомогенно и твърдо, за да се изработват върху него детайлите. Достижения, които му носят престижни международни награди и възторга на публиката.

Началото е през 90-те години, когато Янко Ненов участва в Световната изложба на миниатюрата в галерия "Дел Белло" в Канада. Там участва в две поредни издания и получава две престижни награди. Тези му участия и награди го правят известен и ценèн и го изпращат  на конкурса Хенри Томас в Ню Йорк, където също не остава незабелязан и получава награда.

През 1997 е поканен в Палермо заедно с още 127 творци от цял свят за създаването на "Световна картина - Портрет на Земята". На престижното изложение Янко Ненов е единственият български участник.

Два пъти е канен на работа в Япония - през 2001 и 2007, където реализира стенописи и скултурни творби.

Ненов е реализирал десетки изложби в станата и чужбина. Негови произведения се намират в частни колекции в много страни по света – Япония, Канада, Холандия, Италия, САЩ, Испания, Финландия, Естония, Гърция, Белгия...

Янко Ненов е ценен и в родината си - носител е на Награда "Пловдив" за принос в изобразителното изкуство за самостоятелна изложба миниатюра, реализирана в галерия "Дяков" през 2011 година. За същата изложба получава и годишната награда на галерия "Дяков".

информация: Анна Дякова, галерия "Дяков", Пловдив

миниатюрите са от изложбата на Янко Ненов

 


 

редактор: Христина Мирчева