За първи път у нас изложба на чешкия график ЙОСИФ ПИТЕР (1881-1925)

14.09.2015
Снимка 1

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПРАГА

представят

 

ЙОСИФ ПИТЕР (1881-1925)

 

17 септември 2015 – 25 октомври 2015

Откриване на 17 септември 2015 (четвъртък) в 18.00 часа

пл. „Княз Александър І“ № 1

Под патронажа на новоназначения чешки посланик в България Н.пр. г-н Душан Щраух

 

Изложбата представя за първи път пред публика творчеството на Йосиф Питер. Включени са над 200 творби от графичната колекция на Националната галерия и от частни сбирки. Запазеният ценен документален материал в семейния архив на внука на художника – г-н Вацлав Питер от Прага, също за първи път влиза в научно обръщение. Изложбата ще гостува в чешката столица през ноември 2015 г.

Чешкият график Йосиф Питер живее и твори в София между 1909 и 1921 година. Художникът идва в България с покана да преподава графични техники в наскоро създаденото Държавно рисувално училище в София и на практика се явява първият у нас академично школуван график. Той е сред първите художници в началото на века, които използват за основен мотив в творчеството си сюжети и теми от стара София, видяна идилично и сърдечно.  Знаменателно е, че неговата първа изложба се открива на празника на нашата столицата.

До днес неговото име е познато само на ограничен кръг специалисти и колекционери, въпреки  че в Националната галерия се пази богата сбирка от пластичното му наследство – рисунки, акварели, маслени творби, печатна графика –  дарени през  1986 година от сина и дъщерята на художника. Те разкриват изключително дарование и висок професионализъм във владеенето на сложните графични техники. Макар тогава в България графиката като форма на изящните изкуства да е все още непопулярна, Йосиф Питер създава от днешна гледна точка впечатляващи в техническото си съвършенство листове, модерни като пластичен език. В началото на  ХХ век българското изкуство тепърва прохожда и ролята на Йосиф Питер в образоването на младите български художници е също толкова значима, колкото и на неговите сънародници и колеги Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. Изложбата в Националната галерия прави възможно завръщането на този изключителен художник, обикнал България като своя родина.

Публикуван е луксозен албум каталог  на български, чешки и английски език.

Финансови партньори на проекта са ЧЕЗ България, Национален фонд „Култура“ и Програма „Комуникационна стратегия на Република България“.

 

Между 23 септември и  22 октомври в Националната галерия (Двореца) от 18. 30 ще се проведе цикъл лекции, чиято тематика е свързана с творчеството на Йосиф Питер и българското изкуство от началото на ХХ век. със следната програма:

 

23.09. 2015 - Анелия Николаева, НХГ, "Йосиф Питер - първи стъпки на българската графика"

01.10.2015 - Ружа Маринска, "Йосиф Питер в европейски контекст"

08.10.2015 - Димо Колибаров, "Графичните техники, прилагани от Йосиф Питер"

15.10.2015 - Катерина Гаджева, "Фотографията в България в края на XIX и началото на XX век"

22.10.2015 - Христо Яновски, "Йосиф Питер – художник на ценни книжа"

 

информация: Анелия Николаева, уредник в Национална галерия

 

Наименования на картините:

1. Народният театър, 1913
2. Боянската църква
3. Света София, 1910

 


 

редактор: Христина Мирчева