Денчо Владимиров: "Изтръгни театроведа от себе си!"

05.10.2015
Снимка 1

Какви нови, неподозирани възможности дава възцарилата се като сияйно изпепеляващо слънце над отечеството ни демокрация ! След като в страната ни се заредиха ударно демократични конкурси за  всенародно писане на романи и пиеси, то специализираното списание за театър и цирк "Тралала" обяви също свой конкурс - за написване на рецензии за представленията на отминалия театрален фестивал в П.

Броени минути от обявяването на новия конкурс в списанието започнаха да пристигат рецензии на хора от разни възрасти и професии, които по призива на изданието откликваха и изтръгваха от себе си дремещия до този момент в тях, потискан през социализма,  театровед-ерудит.

Ето и първата рецензия от М.Б.Радев, финансист, бивш ревизор:

 

ТЕАТЪРЪТ НИ СЕ РАЗВИВА

С интерес изгледах съветската пиеска "Ревизор" от съветския автор Николай, по новому, Ник Гогол. Като дългогодишен ревизор специално си го бях избрал това представление. Хареса ми по заглавието, исках да видя как работят другите колеги ревизори. Е, лесно се уредих и с гратис от една актриса, с която една вечер се запознахме на един демократичен митинг, тя бе водеща митинга, и после... хайде, да не разказвам подробности, че може рецензията да я прочете и жена ми.

И сега веднага искам обаче да посоча някои основни слабости, които забелязах:

Преди всичко, в продължение на два часа, нито в първото, нито във второто, нито в третото действие на ревизията , не видях да се задейства някакъв ... касов апарат! Нито един!

Не видях да се показва в наличност и нито една от задължителните книги за финансова отчетност. Признак на занижена финансова дисциплина в извършената ревизия  бе и че нито един от разхождащите се по сцената не мина, държейки в ръка някаква приходно-разходна книга или поне кочан с фактури! Не бе показан от длъжностните лица все така съкрушително за очите ми на ревизор даже някакъв ордер, приходен или разходен. Нито една фактура. Опростена или данъчна.

Нещо, на което колегата ревизор, извършващ ревизията пред толкова хора, необяснимо защо не обърна внимание и търпи критика! Представете си ужаса, дами и господа!  Нито една издадена фактура, нито един заприходен ордер! Ето как ще ни победи сивата икономика!

И други слабости от счетоводен характер мога да посоча от видяното от ревизията на колегата, но, хайде, засега от мен да мине. Все пак сме колеги. И аз съм грешал... когато се налага. А пък и представлението, нека да си призная с ръка на сърцето, просто ми напълни душата! От самото начало бях изненадан страшно приятно: всеки билет, който виждах в ръцете на посетителите, бе прикрепен с телбод към него с касов бон! Прекрасна картина за окото на всеки ревизор! Аз и пред картината с трите мечки в боровата гора не съм се възхищавал  толкова!  Сбъдна се една от мечтите ми - в отечеството ни всичко да си върви с касовия си бон. Беше истинска наслада за финансовата ми душа да видя тази прекрасна в счетоводно отношение картина: стотици издадени касови бонове, прикрепени здраво и необратимо с телбод към стотици театрални билети.

Скоро ми предстои да ходя в САЩ на гости на децата. Заприходиха  се там преди пет години, синът и дъщерята. По телефона ми се обадиха и казаха, че щели да ме водят на  театрално представление на Бродуей. Някакъв общински театър. Сигурно и там вече ще видя как до всяка билетопродавачка  е поставена заредена машинка с телбод. Ако не - яка критика ще им дръпна! Даже може и един телефон да завъртя на Белия дом, на Обама ! А ако го няма и е на среща с Путин, ще звънна на някой от министрите му, на техния Дянков. Така ще ги дисциплинирам финансово американците! Даже ще им дам и идея: вместо факла, онази там, дългата, жената от статуята на кея във Вашингтон, да държи високо вдигнат касов апарат! И така да се дисциплинират още с идването си и придошлите от цял свят мераклии, наши бивши партийни и комсомолски секретари, да живеят в Щатите!  Пък прииждащите мигранти от Африка и Азия само като видят високо вдигнатия касов апарат,ще си плюят в пазвите от страх и ще се врътнат назад и американците ще си минат без да си строят като унгарци,гърци и българи велики китайски стени от бодлива тел.

И както е тръгнало, следвайки челния пример на финансово дисциплинираните отличници на ЕС, българите, машинките за телбод  ще се появят, ако още случайно не е станало това, и на касите в Миланската скала, в Болшой театър, в Кралския балет в Лондон, в Берлинския зоопарк и прочие.

А у нас- навред - в циркове, на футболни мачове, на концерти, в обществените тоалетни  (ако си влязъл макар и неотложно там, но си  без касов бон към билета, излизаш преждевременно!).

А също така и в детските въртележки. Качиш внучето си на симпатичния пластмасов чичко Франкенщайн на въртележката и то през цялото време финансово дисциплинирано ще държи в ръчичка  билета с прикрепения към него касов бон. Чак се просълзявам от умиление пред въображаемата гледка!  Същото ще е и в Лувъра - мъкнеш се с походка на запасняк из залите, гледаш разните Джоконди  и стискаш здраво в ръка билета си с прикрепения към него с телбод касов бон. Ако някъде ти се е затрил касовия бон, от лувърската  охрана ще ти кажат по французки "о ревоар, мосю или мадам ". А ако се правиш на три и половина и продължаваш да бройкаш Джокондата без касов бон, охраната може и да те изрита по французки. Така ще е. Билет, без прикрепен към него с телбод касов апарат, пардон, бон, ще се счита за невалиден! С всички последствия на приносителя му. Ако ще да си и финансовият министър на съответната страна! Ако ще да си и Дянков, Горанов, че и самият Борисов!

Очевидно няма да се мине без внос на хиляди, милиони машинки за телбод.  Е, някой пак ще прибере тлъстата комисионна и от това, но това е нещо напълно естествено в условията на капитализъма.

Това е накратко от мен за впечатленията ми от фестивала. С две думи - вълнуващо бе видяното! Няма никакво съмнение - театърът ни се развива, ако не в друго, то поне в правилната счетоводно - отчетна посока! Ура!

 

карикатура: ©Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева